Nehéz évet zár a cigányság

A héten közmeghallgatást tartott a Cigány Kisebbségi Önkormányzat. A felszólalók közül többen panaszkodtak a téli tüzelő és a munka hiányára.  

 

A felvetett kérdésekre írásban válaszolnak majd, de a tanácskozáson jelen lévő alpolgármester Halász Balázs előzetesen annyit elmondott, hogy a jövő évi közmunkák terén még nincs tisztázva minden részlet, tüzelőt pedig csak a legrászorultabbaknak tudnak biztosítani. Javaslatként azt mondta semmiképpen ne tulajdonítsanak el tűzrevalót, inkább gyűjtsenek gallyakat és a majd karácsony után kidobott fenyőket.

A tanácskozáson szóba került az is, hogy ha lehet, ne halmozzanak fel nagy hátralékokat a szolgáltatók és az önkormányzat felé, ha nem tudnak fizetni akkor, ezt jelezzék időben és ne akkor kerüljön csak felszínre a probléma  amikor már több százezer forintos a tartozás.

Egy két gyermekes családnak például nemrég kellett elhagynia az otthonát emiatt. Mint elhangzott a lakáskérdés is nagy gondot okoz, de a szemétszállítási díjakkal is jelentős elmaradások vannak. Jövőre pedig még rosszabb helyzet és szigorúbb behajtás várható. A közmeghallgatás után tanácskozást tartott a kisebbségi önkormányzat. Az egyik napirend az idei év értékelése volt. Rostás László elnök azt mondta ilyen nehéz évük még nem volt a kisebbségi önkormányzat megalakulása óta.

A korábbiaknál kevesebb volt a működési támogatásuk, így például a szociális segítő és az utcabizalmi hálózat működése akadozott. Rostás László azt mondja nagy problémái vannak a 3 ezer fő fölötti halasi cigány közösségnek így nagyobb figyelmet szeretnének a jövőben kérni a halasi önkormányzattól.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Jáger Levente

{phocagallery view=category|categoryid=281|limitstart=0|limitcount=0}