Polgármesteri válaszlevél

Kiskunhalas polgármestere nyílt levelet küldött szerkesztőségünkbe, melyben dr. Skribanek Zoltán kedden feltett kérdéseire reagál.

Tisztelt Skribanek Úr!

Örömmel látom, hogy hosszú nyári szabadságáról visszatérve a tegnapi nyílt levelével ismét érdeklődést mutat a helyi közélet iránt. Az elmúlt hetekben bizony számos fontos esemény, rendezvény történt városunkban.

A levelében rögzített kérdéseire az elmúlt napokban már többször kaphatott választ a sajtóból, médiából, de természetesen készséggel ismertetem az aktuális állapotot valamennyi esetben:

  1. Intézményeink és vállalkozásaink naponta tapasztalják az önkormányzat nehéz pénzügyi helyzetének hatásait. Ma már mindenki belátja, hogy a súlyos likviditási helyzet megoldásának egyik módja a folyószámlahitel emelése. A hitelintézet számára felajánlott ingatlanfedezetet olyan ingatlanokból igyekeztünk összeállítani, melyek nem korlátozzák az önkormányzat vagyongazdálkodási lehetőségeit, hiszen senkinek sem szándéka értékesíteni az Ön által felsorolt épületeket, és egyetlen banknak sem célja az ingatlanok hasznosítása. Az Ön kétszeres megnyugtatására azonban közlöm, hogy a testületi döntésünk értelmében a megállapított ingatlankeretből kiemeltük az említett tételek nagy részét.

A tárgyalás a végéhez közeledik, bízunk benne, hogy e hónapban aláírásra kerül a megállapodás.

  1. Az ingatlanokra vonatkozó ajánlatunkat a mai napon postáztuk, várjuk a pénzintézet válaszát.
  2. Az előző ciklusban történt mulasztások miatt az ipari park beruházásainak támogatási összegét – kamataival együtt – a városnak vissza kell fizetnie. Kezdeményezésünk nyomán a 3 éves részletfizetési megállapodás tervezete megérkezett. Továbbra is keressük a helyzet „barátságosabb” megoldását, miközben a mulasztásokkal kapcsolatos vizsgálataink is folyamatban vannak.
  3. A kórház működését és a beruházás sikerét semmi sem veszélyeztetheti. Ugyanakkor a működésnek és a beruházásnak pénzügyi értelemben nincs köze egymáshoz, nem keverhető össze – még ha Ön így is gondolja. A kórház önálló működésének kereteit még az előző testület rögzítette, ezt a kórház igazgatójával az elmúlt hónapokban többszörösen megerősítettük. A beruházás hitelfelvételéhez szintén az előző testület döntésével az önkormányzat vállalt kezességet. A biztonságos lebonyolítás érdekében a mindenki számára megnyugtató megoldás körvonalazódik, az igazgató úrral sok más mellett erről is tárgyalunk.

Bízom benne, hogy válaszaim kielégítették, természetesen továbbra is állok rendelkezésére, elsősorban személyes megbeszélésre. Most azonban, kihasználva a lehetőséget, a közeli és távolabbi önkormányzati terveikkel kapcsolatban én is címzek Önnek néhány kérdést, melyekre a város közvéleménye régóta várja a válaszait:

  1. Ön és az Ön által vezetett frakció továbbra is visszautasít minden önkormányzati együttműködést, vagy hajlandó a város kiegyensúlyozott működése érdekében az együttműködésre?
  2. A halasi Fidesz alapszervezet augusztus végére ígért megalakítása megtörtént-e?
  3. A tervezett törvénymódosításokkal az állam az önkormányzatoktól várhatóan elvonja az oktatás, az egészségügy, az ivóvíz- és hulladékgazdálkodás, és sok más terület feladatait, befolyását, demokratikus jogosítványait (sőt, kis települések esetében akár megszűnhetnek az önkormányzatok). Képviselő-testületünk kormánypárti frakciójának vezetőjeként hogyan látja a helyi önkormányzat további szerepét, és a választók helyi érdekérvényesítésének lehetőségét?

Tisztelt Skribanek úr!

Válaszait nagy tisztelettel várom.

A Halasi Szüret hétvégéjén Önnek és a város valamennyi lakójának és vendégének vidám és eseménydús napokat, kellemes szórakozást kívánok!

2011. szeptember 8.

Tisztelettel:

Gyovai István
polgármester