
Schiszlerék pálinkája szerelem és világszám
Szép magyar eredménnyel zárult a 2013-as, ausztriai Destillata nemzetközi párlatverseny, ahol hazánkat 15 pálinkaház képviselte. Köztük a soltvadkerti Schiszler is, amely négy éremmel tért haza, miközben hírét vitte a nevezetes helyi körteféleségnek is.
A pálinka-világverseny rangját mutatja az is, hogy 14 ország 163 főzdéjének összesen 1555 mintája között kellett helyt állnia a hazai pálinkaházaknak. Ebben az összevetésben különösen nagy szó, hogy a bécsi Palais Ferstelben rendezett a díjátadó gálán a magyar főzdék 113 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet foglalták el.
A nemes nedűk megméretésén a hagyományosak – cseresznye, törköly és más mellett - mellett vérnarancs-, muskotályos- és barrique-szilva-, bodza- és citromfű-, de még sör- és kökénypárlat is szerepelt.
Schiszlerék hírét viszik a térségnek
Kiválóan szerepelt, sőt: hírét vitte a Halas-Pitó-Soltvadkert-térségnek a neves vadkerti Schiszler Pálinkafőzde is, amelynek Irsai Oliver Szőlő Pálinkája arany, Kiffer Körte Pálinkája bronz érmet kapott a nemzetközi zsűritől (mint lapunk többször írt róla, a kiffer körte évtizedek után került vissza a Nemzeti Fajtajegyzékbe, miután Lukács László parlamenti képviselő lobbizott ennek érdekében). A hangzásában is különleges Madárberkenye Pálinka és az úgynevezett Érdi Bőtermő Meggypálinka is egy-egy ezüst érmet ért Bécsben.
Az eredmény igazolta a Schiszler-termékek ismert szlogenjét: „Schiszler Pálinka – Az Alföld gyümölcseinek legjava!”
- Ez a verseny is bebizonyította, hogy jó úton haladunk, viszont azt is látjuk, hogy folyamatosan fejlődni kell ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani kiváló versenytársakkal!
A zsűri a nevező üzemek által beadott termékek közül - a legjobb eredményt elért párlatok (pálinkák) pontszámainak átlagolásával - a főzdék versenye során nyújtott teljesítményét is értékelte. Ez alapján is a csúcs-kategóriás pálinkafőzdék közé kerültünk. Többek között olyan nagy nevek tartoznak ide, mint az Agárdi, Árpád, Gyulai pálinka – mutatott rá Schiszler Péter.
Miniszteri méltatás
- A kitüntetettek ismét bebizonyították a világnak, hogy nemzeti italunk nem csupán tradíció, hanem nagyon is élő hungaricum. Gazdag, gyümölcsös ízvilága és magas élvezeti értéke semmilyen más röviditalhoz nem hasonlítható – méltatta a magyar pálinkafőzőket Fazekas Sándor szakminiszter a Destillata párlatverseny hazai díjátadó ünnepségén.
A Schiszler Pálinkaházat is illető elismerés nem véletlen: a vadkerti főzde sikere is hozzájárult, hogy a párlatversenyen Magyarország – a németek után közvetlenül – 113 éremmel a harmadik helyen végzett.
Siker, szakma, szerelem
- Jó korban születtem – vallja magáról Schiszler Péter, a soltvadkerti pálinkaház tulajdonos-vezetője. A természet szeretetét és tiszteletét már a szőlő-és gyümölcstermesztéssel foglalkozó szüleitől megtanulta. Bár eredetileg a borászat útján tette országos hírűvé nevét és vállalkozását, a szakma szeretete, a piac kihívásai és előrelátó üzletpolitikája eredményeként új profilokba is belevágott, így került sor a pálinkafőzde-alapításra.
– A pálinkánk olyan prémium termék, ami a miénk, a mi nevünket viseli és a mi elképzeléseinket tükrözi a ma újból méltán népszerűvé vált pálinkáról. A pálinkafőzés a borászat mellett igazából szerelem…!
Ebbe kóstolhat bele bárki, aki ellátogat a soltvadkerti Schiszler-pálinkaházhoz, ahol szeretettel és ínyenc kortyokkal-falatokkal várják a térség gasztronómiai különlegességére vágyókat.
Szöveg: Kohout Zoltán