Szerződtek a térség egészségéért
Archívum

Szerződtek a térség egészségéért

Minden korábbinál nagyobb összeget, 124 millió forintot fordít a közeljövőtől a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a kistérség egészségmegőrzésére, az egészséges életmód, a betegség-megelőzés ismereteinek fejlesztésére, megelőzési és egészségmegőrzési célú szűrésekre – jelentette be Romhányi Zoltán főigazgató azután, hogy az intézmény is aláírta az erről szóló támogatási szerződést.

Az uniós támogatású program eredményeként térségünkben olyan egészségügyi szolgáltató rendszer jön létre, amely előtérbe helyezi az egészséget szolgáló egyéni magatartásformák kialakítását. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház területén kialakított Egészség Fejlesztési Iroda (EFI) feladata lesz a különféle krónikus betegségektől fenyegetett lakossági csoportok bevonása ebbe a közös munkába; a cukorbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők számának csökkentése, a dohányzásról és az alkoholfogyasztás, továbbá a depresszív állapotok visszaszorítása. A programnak hangsúlyos eleme egy olyan társadalmi összefogás, amely a helyi és a térségi média közreműködésével előmozdítja a legfőbb halálokot jelentő betegségek megelőzését, például az ezek elkerülését szolgáló életmód-ismereteket és hozzájárul a káros szokások csökkentéséhez – különösen a szív- és érrendszeri, a mozgásrendszeri betegségek és az anyagcserezavarok tekintetében.

Cél mindemellett a lelki egészség megerősítése is, a testmozgás, az életmódváltás fontosságának felismertetése, a szűréseken való részvétel, vagy akár a betegklubok felélesztése. A kórház – holisztikus szemlélettel – a halasi kistérség helyi közösségeinek minden szereplőjére kiterjeszti a megelőzést, az egészség teljes körű védelmét. Ezzel nőni fog a születéskor várható átlagos élettartam, csökkenni fog a krónikus betegek száma, többen és gyorsabban tudnak majd visszailleszkedni a köznapi életbe akár közösségi, akár gazdasági-munkavállalási szempontból.

A most aláírt szerződés (nagy képünkön Romhányi Zoltán főigazgató és Varjú József műszaki igazgató) értelmében mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind több lakost kell majd bevonni az egészségfejlesztési programba, hisz közös érdek, hogy minél többen vegyenek majd részt a különféle szűrő- és tájékoztató programokon. Miközben a kórház a háziorvosi kört is bevonja a munkába, folyamatosan megfigyeli, elemzi és értékeli az EFI működését, a programban részt vevők aktivitását, így fontos információkhoz jut majd a helyi egészségi rendszer a térség állapotát, állapotváltozását és az egészségfejlesztési program hatékonyságát illetően.

A program fontos szereplői a családtagok, rokonok, barátok, ismerősök vagy akár még a szomszédság is, valamint természetesen az egészségügyi és szociális gondozók, ápolók, akik aktívan részt vesznek a betegápolásban, -gondozásban, az egészséget érintő szemlélet átalakításában. Fontos emellett a „második vonal” is: a közoktatás, a civil szervezetek és az önkormányzatok apparátusa és a sajtó feladata is, hogy az egészséges életmód, a táplálkozás, a testmozgás, a testileg-lelkileg aktív életmód szerepe nőjön az életünkben.

A 124 millió forintos újabb kórházi pályázati siker kapcsán Romhányi Zoltán főigazgató közölte: az egészségfejlesztési program révén – előadások, nyílt színi rendezvények, szűrések és más fórumok révén – egyének és családok hatékonyabban jutnak információhoz saját egészségük fejlődésében, iránymutatást kapnak az egészséges életmódot szolgáló céljaik elérésében, ez pedig mind neki, mind közösségüknek, de még a helyi társadalmi-gazdasági erősödésnek is záloga. Az egészségfejlesztési folyamat során a résztvevők állapota, életmód-változásának utókövetése, elemzése révén ők maguk, de az egészségfejlesztés területén dolgozó intézmények is fontos és hasznos szakmai információkhoz jutnak.

Szöveg: kz
Fotó: pá, kz