Telt ház előtt a megrázó könyvről
Archívum

Telt ház előtt a megrázó könyvről

Telt ház előtt mutatta be a napokban a Thorma-múzeumban új kötetét Ö. Kovács József. A halasi kötődésekkel is bíró történész akadémiai pályázatának disszertációjaként állította össze döbbenetes erejű és megrázó könyvét a paraszti társadalom kommunista felszámolásáról, az erőszakos téeszesítésről és arról a máig tartó súlyos hatásról, amit ez a folyamat a társadalomra gyakorolt.

A szerző disszertációjában kimutatja, hogy sem a 2. világháború utáni, sem az 56-ot követő kollektivizálás nem volt olyan átütő erejű és kíméletlen, mint az 1959-1961 közötti, már a Kádár-diktatúrában lefolytatott, koncentrált eljárás. Ennek során – fenyegetéssel, fizikai bántalmazással, zsarolással, jogi-adminisztratív lépésekkel – végleg megtörték az addig épen megmaradt társadalmi réteg ellenállását. E „patologikus” fordulattal azonban tönkretették a nemzeti lét egyik fontos bázisának alapjait, ami társadalmi betegségeinkben, a gyermekvállalás és a vidéki élet hanyatlásában ma is megmutatkozik.

A Pásztortűz Egyesület idei 22. rendezvényén a szerzővel Végső István helytörténész és Kohout Zoltán szerkesztő beszélgetett. A fiatalokat és időseket egyaránt vonzó program egyrészt bizonyítja, hogy a civil szervezet a város egyik fő rendezvényszervezőjeként képes tömegeket megmozgatni a (hely)történeti kérdésekben, de jelzi azt is: a múlt feltáratlan sebei és problémái minden korosztályt érdekelnek.

(Halasi Tükör-információ)