Tűforgatók kézimunkái
Kultúra

Tűforgatók kézimunkái

Kezdeményezésük generációkat tud összekötni. A három éve Kiskunhalason alakult Tűforgató Kör tagjai havonta találkoznak, és egymástól is tanulnak varrástechnikákat. Szeretnék ezt a tudást a fiatalabb nemzedékeknek is átadni. Legszebb munkáikat a Csipkeházban mutatják be kiállítás keretében.

Újabb időszaki tárlat látogatható. A helyi Tűforgató Kör tagjai, valamint a Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola és a Dunaharaszti Bábcsoport diákjainak munkái tekinthetők meg. A rendezvény vállalt küldetése a generációs értékek továbbadása.

Halasi Tűforgató Kör kézimunkái címmel várja kiállítás az érdeklődőket a Csipkeházban. Dr. Ván Lajosné szakmai vezető segíti a magyar népművészet csodáinak, a több száz éves hagyomány, a tájegységek motívumainak elkészítését. A tárlatot Fejes Józsefné szervezte, és ki is állít munkáiból.

- A magyarság népművészetét szeretnénk továbbadni. Célunk, hogy a táskákban, bőröndökben levő kincseket és a tudást, amivel készültek, átadjuk. Szeretnénk, ha a fiatalok megtanulnának gombot varrni, hímezni. A kiállítás révén az is fontos volt, hogy szép díszeket készítsünk, és mutassunk be – fogalmazott Fejes Józsefné.

Varrnak, horgolnak, különböző népművészeti motívumokkal díszített használati tárgyakat készítenek. Azért dolgoznak, hogy a gyermekek a magyarság több évszázados varrott kincseit megismerjék, elsajátítsák azok elkészítését. Úgy gondolják, hogy a saját munka mindig és mindörökké értékesebb a boltban vásárolt bármilyen terméknél. Az érték mindig megmarad.

A tárlat január 24-i megnyitóján Fejes Józsefné ismertette a Tűforgató Kör tevékenységét. Kiállítótársai: dr. Ván Lajosné Irénke, Kelemenné Marika, Sándorné Gyenizse Zsuzsanna és családja, Csordásné Brigitta, Daday Zoltánné, Korponainé Hanzik Veronika és Miklósné Terike.

A programot szavalat színesítette Csomor-Bohner Júlia és Dobos Dániel közreműködésével. A diákokat Szloboda-Reisz Zsuzsanna készítette fel a szereplésre. A Szivárvány Bábszínházi Alapítvány műsorral készült a jeles eseményre. A Csipkeház nagytermében az Egyszer egy királyfi című bábjátékot adták elő Fejes Józsefné vezetésével.

A megnyitó vendégeit Pajor Kálmán köszöntötte. A Halasi Csipke Közalapítvány elnöke többek között arról beszélt, hogy az értékek továbbadása nagyon nemes és szép cél.

Beszédet mondott a rendezvényen Kuris István László alpolgármester. Rámutatott, a kézimunkázás nem a múlté, mert folyamatosan fejlődik. Szép kezdeményezés, hogy a Tűforgató Kör tagjai közkinccsé teszik a munkáikat.

Az eseményről bővebben olvashatnak a Halasi Tükör hetilap február 9-i számában.