(►) 34000 háztartás éves áramellátását biztosítja a halasi naperőmű
Gazdaság

(►) 34000 háztartás éves áramellátását biztosítja a halasi naperőmű

Kedden délelőtt, ünnepélyes keretek között adták át a Kiskunhalas külterületén lévő napelemparkot. A 23 milliárd forintból megvalósított naperőmű átlagosan évi 2400 napsütéses óraszámmal számolva, annyi energiát termel, amennyi több mint 34000 háztartás éves energiafelhasználását teszi ki. Ez azt jelenti, hogy csúcsidőben, teljes mértékben fedezni tudja Kiskunhalas és vonzáskörzete villamosenergia-igényét.

- A naperőmű tervezése és kivitelezése 2022 októberében kezdődött. A beruházók kifejezett célja, hogy az építkezések során magyar munkaerő alkalmazásával és hazai beszerzési forrásokra támaszkodjon – ez teljes mértékben megvalósult ebben az esetben is. Az építkezés során 14 ezer köbméter földet mozgattak meg, 51.120 darab cölöp került elhelyezésre és 132.912 darab 550 wattos napelem modul került kiépítésre. Erről a beruházó Phlegon Energy Kft ügyvezetője, Gaál Tibor beszélt a helyszínen.

Az ünnepélyes átadón jelen volt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki kiemelte, milyen nagy jelentősége van egy ekkora mértékű beruházásnak.

- 5600 megawattnyi naperőmű van jelenleg országunkban. Csak az utóbbi néhány hónapban 1600 megawattal bővült ez a rendszer. Ez hatalmas szám. Az elmúlt öt évben óriási mértékben nőttek az ilyen jellegű beruházások Magyarországon, annak érdekében, hogy nagyobb mértékű energia szuverenitásra tegyünk szert. Ezeknek egyharmada háztartásokat érint, ami nagyon jó szám, hiszen korábban az volt a terv, hogy 2030-ra érjünk el 200.000 háztartási napelemet, de ezt már jócskán túlszárnyaltuk. Jelenleg ez a szám, több mint 255.000, és ez csak emelkedni fog.

Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő a megújuló energiaforrások fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét.

- Magyarország legnapfényesebb térségében élünk, így jobb helyre nem is épülhetett volna ez a naperőmű. Az utóbbi években érezhető és mérhető módon 10-15 százalékkal emelkedett a napfény ereje, egyre erősödik a napsugárzás, amit egy ilyen napelemparkkal mi hasznosítani is tudunk. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha minden jól megy, a jövőben szintén ebben a térségben lesznek Magyarország legnagyobb geotermikus erőművei is, amik szintén új lehetőségeket biztosítanak majd.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere köszönetet mondott azért, hogy a beruházók éppen városunkat választották a projekt helyszínéül.

- Ez az erőmű, több mint 34000 háztartásnak elegendő árammennyiséget állít elő. Ez nagyon jól hangzik, hiszen Kiskunhalas önmagában nincs ekkora, mi most jelenleg 27 ezren lakunk itt, nagyjából. Boldogok vagyunk, hogy nálunk épülhetett meg ez a grandiózus beruházás. Sajnos ezek a termőföldek másra nem nagyon lettek volna alkalmasak, de a lehető legjobb módon lettek hasznosítva a napelempark létrehozásával.

A köszöntőket követően, a jelenlévők szemügyre vették a napelempark teljes területét. Részletesen megismerkedhettek a technológia működésével, előnyeivel.

A helyszínen készült interjúk, felvételek a Halas Televízió szerdán 19 órakor kezdődő Hírnapló című műsorában lesznek láthatók, hallhatók.