A legtöbb EU-pénz Halasra jött
Gazdaság

A legtöbb EU-pénz Halasra jött

Pályázati sikeresség terén Kiskunhalasnak nincs szégyenkezni valója, hiszen a számok szintjén Kiskőröst is megelőzi, de ha arányosan vetjük össze az adatokat, kitűnik: Kőrös lobbiereje, eredményessége nagyobb, mint Halasé.

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesített formában is elérhetővé tette, a végéhez közeledő uniós költségvetési időszak, 2007-2013 között – az Új Széchenyi Terv keretében - megvalósult beruházásait, illetve azok településekre bontott adatait. A térképes összesítés alapján az egy-egy városhoz illetve községhez tartozó önkormányzatok, intézmények, vállalkozások, civil szervezetek együttes pályázati eredményei hívhatók le.

Az adatokból többek között kiderül, hogy Kiskunhalas kiemelkedő eredményt ért el az elmúlt években, még olyan folyamatosan nagy és hatékony lobbi képességekkel rendelkező várossal szemben, mint Kiskőrös. Városunknak eddig 300 támogatott projektje van. Halas elmúlt 7 éves teljesítménye többszörösen meghaladja Kiskunmajsa, Jánoshalma, Kalocsa városokét, elmarad viszont Baja sikereitől.

A kiskunhalasi járás kisebb településeinek pályázati sikerei már vegyesebb képet mutatnak. Tompa, mint város 24 támogatott projekttel rendelkezik, ami 1.8 milliárd forintot jelent. Eddig 19 beruházás valósult meg. Szintén 24 támogatott pályázata van – a határ menti városnál jóval kisebb – Pirtónak. A kisközségnek 2013 szeptemberéig 1.59 milliárd forintnyi uniós forrás ítéltek meg, 1.8 milliárdot pedig már ki is fizettek a megvalósult 21 beruházásra.

Hegyes Attila