Aszálykárok a szőlőültetvényekben
Gazdaság

Aszálykárok a szőlőültetvényekben

A kánikula főleg a homokos talaj esetében jelent veszélyt a növényekre. Jelenleg nagy a gond a szőlő- és a borágazatban. A tavasszal becsült mennyiséghez képest jelentős terméskieséssel kell számolni.

Hetek óta nem volt nagyobb esőzés a térségben. A Kiskunságon különösen nagy szükség volna a csapadékra. Ha elkezdenek sárgulni a levelek, az hosszabb távon is problémát okoz a növényeknél.

- Az elmúlt időkben rég nem látott aszály van az országban, így Kiskunhalason is. Ez a szántóföldi kultúra mellett az ültetvényeket is megviseli – fogalmazott Szőke Sándor, a Halasi Hegyközség elnöke. – Pár milliméter csapadék nem sokat jelent. Olyan mennyiségű esőre lenne szükség, ami lejut a gyökérzónába – tette hozzá.

A meteorológia vasárnapig kánikulát jelez. A kiskertekben valamelyest megoldást jelent az öntözés, nagyobb területen azonban egy kiadós esőzés tudná segíteni a növények fejlődését.

- A heti termésbecslés azt mutatja, hogy 35-40 százalékkal kevesebb szőlő lesz a májusban várt mennyiségnél. Ez még romolhat – mutatott rá Szőke Sándor. – Ha marad a száraz, meleg idő, akkor a szüret is előbbre jön. Egyelőre rossz a helyzet a szőlő- és a borágazatban.