Burgonyás hétvége Halason
Egyik alapvető élelmiszerünkről a burgonyáról szól a hétvége Halason. Szakmai tanácskozással, előadásokkal, fajtabemutatóval pénteken megkezdődtek a Kiskunhalasi Burgonya Napok. Az idei díszvendég Dánia, de francia, holland és ír burgonyafajtákat is bemutattak. Szombaton már a kultúra és a gasztronómia kapja a főszerepet. Főzőverseny, citerazene és néptánc várja majd az érdeklődőket.
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kiskunhalasi Burgonya Napokat. Sok érdeklődő érkezett a pénteki szakmai programokra. Az Agrárminisztérium képviseletében Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár osztotta meg a legaktuálisabb információkat. Szólt a pályázatokról, a generációváltásról és arról, hogy ebben az ágazatban is hangsúlyt kell helyezni a digitalizációra.
Az időjárás és a gazdasági helyzet is komoly hatással van a burgonya ágazatra. Hazánkban ebből az alapvető élelmiszerből egyre kisebb területen termelnek vetőgumót, illetve étkezési burgonyát. A gazdálkodókat a helyettes államtitkár arra biztatja, hogy ne adják fel a termelést és az agrártárcával közösen keressék a megoldásokat, például az öntözési lehetőségeket.
Az előadások többféle témát is érintenek – például növényvédelem, tápanyagellátás - , hogy a gazdálkodók sok olyan ismerethez jussanak, amit kamatoztatni tudnak munkájuk során és az is nagyon fontos, hogy a termelők meg tudják egymással osztani a tapasztalataikat – mondta Szabó Lajos a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője, a rendezvény házigazdája.
A Burgonya napok október 8-án, szombaton a burgonyás ételek főzőversenyével, valamint családi nappal folytatódnak. Népzenei és szórakoztató programok, ugrálóvár és rodeó bika várják majd az érdeklődőket a Sóstó csárdánál a Bács Gazda- Coop szervezésében. Szombaton 10 órakor a tűzgyújtással veszi kezdetét a burgonyás ételek főzőversenye, de ételkülönlegességnek lesz töltött káposzta is.