Falusi CSOK – az év végéig igényelhető
Gazdaság

Falusi CSOK – az év végéig igényelhető

December 31-ig tovább igényelhető az eredetileg június 30-án lejáró Falusi csok, így további fél évig lesz elérhető térségünk kistelepülésein is – tette közzé Bányai Gábor országgyűlési képviselő.

A választókerületben Bácsszőlős, Balotaszállás, Borota, Császártöltés, Csikéria, Imrehegy, Hajós, Harkakötöny, Kelebia, Kéleshalom, Kisszállás, Kunbaja, Kunfehértó, Mélykút, valamint Pirtó, Tataháza, Tázlár, Tompa és Zsana települések érintettek ebben a támogatásban. Részletes információk a Falusi csok-ról a csalad.hu weboldalon érhetők el:

A falusi családi otthonteremtési kedvezmény a Magyar Falu Program része, amely 2019-ben indult a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében, hosszú távú célja pedig az, hogy megmentsék azokat a településeket, ahol rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben – áll a kormányzati tájékoztatóban. Gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehettek, vehetnek azok a családok, amelyek az érintett településeken teremtik meg az otthonukat.

A falusi csok az újépítésű ingatlanok vásárlása mellett használt ingatlanok vásárláshoz, bővítéséhez, felújításához, korszerűsítéséhez is igényelhető.  A falusi csokos településeken élni lehet az áfa-visszatérítés lehetőségével is, maximum 5 millió forint értékben. Ezt a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát 2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben.