Ízlik a nyári ebéd
Már egy hete tart a nyári gyermekétkeztetés. Halason ezúttal a MÁV konyhán főznek. A nehéz helyzetben élő családoknak nagy segítség a napi főtt étel. A vakáció végéig tart a program.
Paradicsomleves és tökfőzelék csirkepaprikással. Ez volt pénteken a menü a Csipke Hotel Kft. Rakodó utcai konyháján. Közel 10 és fél millió forint állami támogatást nyert az önkormányzat erre a célra. Munkát is ad a program, két főt vettek fel az adminisztrációs feladatok ellátására. A korábbiakhoz képest több halasi gyerek, 480 fő kap főtt ételt a nyáron.
Kevés idő volt az étkeztetés megszervezésére, de mostanra beállt a rend – kaptuk a tájékoztatást Mester Sándortól a Gyermekjóléti Szolgálat vezetőjétől, aki hozzáfűzte, hogy ez a lehetőség felbecsülhetetlen kincs a nehéz helyzetben élőknek. Így a segélyből és napszámból élők talán tudnak pénzt spórolni például az őszi tanévkezdésre.
Minden adag elfogy, ha valaki valami miatt nem tudja átvenni az ebédet, akkor a pótlistán lévőket értesítik, így nem megy veszendőbe az étel. A szülők és a gyerekek elégedettek a menüvel. A kicsik, míg az ételhordóval a sorban álltak sorolták, hogy kinek mi a kedvence. Van, aki a makarónit, míg más a paradicsomlevest vagy a rizi-bizit szereti a legjobban. A szülők szerint ezek a gyerekek nem válogatósak, így minden nap az utolsó cseppig elfogy az ebéd.
Ha nem lenne ez a lehetőség, lehet, hogy sok gyerek tartalmas főétel nélkül töltené a vakációt. A nehéz helyzetben élő gyerekek 54 napon keresztül, vagyis a nyári szünet elejétől a legvégéig, augusztus 29-ig kapják az ebédet.
Szöveg-fotó: Fehér Erika