Javában zajlik a betakarítás
Gazdaság

Javában zajlik a betakarítás

Július az aratás jegyében telik az agrárágazatban. A Szatmári Malom Kft. kiskunhalasi üzemegységébe 7-én érkezett meg az első szállítmány. A traktorok, kamionok folyamatosan jönnek a céghez kisebb-nagyobb távolságokból.

A csapadékhiány megmutatkozott a termésben, a betakarítási munkálatoknak azonban kedvez a száraz idő. Amikor a meteorológia esőt ígér, megtorpanásra lehet számítani a mezőgazdasági munkák vonatkozásában.

- Június első hetében köszöntött be a kánikula. A hirtelen jött meleg hatására nem tudtak rendesen kifejlődni a búzaszemek. Ez a homokos területekre, Halas környékére jellemző. A minőség azonban jó – mutatott rá Tóth Zoltán, a Szatmári Malom Kft. kiskunhalasi üzemének kereskedelmi vezetője. – Az esőzés leállíthatja a betakarítást. A környékbeli búzatáblák nagy részét ideális feltételek mellett július közepére általában sikerül learatni.

Megtudtuk, a kisebb traktorok 20 kilométeres körzetből jönnek a gabonával, a kamionos tételek 130 kilométeres távolságból is érkeznek. Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy idén magasabb a gabona felvásárlási ára a piacon.