Kiskun Napok
Gazdaság

Kiskun Napok

Gazdákat, termelőket, a szakmát tanuló diákokat fogadtak szerdán Füzespusztán. A halasi székhelyű Kiskun Kutatóközpontnál minden év szeptemberében bemutatót és szakmai konzultációt tartanak az érdeklődőknek. A polgármesteri köszöntőt és a beszédeket követően a cég vezetője Dr. Rádi Feríz beszámolt az elmúlt egy évről és ismertette a kutatóközpont terveit.

Mint mondta: a nemesítő részleg munkájának eredményeként a cég az elmúlt időszakban több új fajtát is bejelentett. Ahhoz, hogy ezek közforgalomba kerüljenek, egy 3 évig tartó eljáráson kell megfelelniük, ami már folyamatban van. Több különlegességet is kifejlesztettek: ilyen a Németországban igen keresett piros szemű madáreleségnek szánt kukorica, vagy például egy fehér szemű hibrid melynek péksüteményekhez való lisztje iránt a közel keletről és a Balkánról van élénk érdeklődés.

Dolgoznak olyan silókukoricán is, mely a jelenleg forgalomban lévőknél jóval nagyobb zöldtermést ígér, és kiemelte a magas olajtartalmú hibrideket is melyeknek kettős haszna van. Az olajsajtolás mellett takarmányként is jó a magas tápérték miatt.

Szöveg-fotó: Fehér Erika