Kiskunhalasi Burgonya Napok előadásokkal, drónnal, fajtabemutatóval (galéria)
Gazdaság

Kiskunhalasi Burgonya Napok előadásokkal, drónnal, fajtabemutatóval (galéria)

Két napig Kiskunhalasra figyel a burgonya ágazat. Hetedik alkalommal tartanak Kiskunhalason burgonya napokat a Bács Gazda –Coop szervezésében.. A termelők sok új információhoz juthatnak a rendezvényen, ahol még egy permetező drónt is bemutattak. A rendezvény első napján a burgonyáról tanácskoztak a második nap viszont már a burgonyás ételeké és a kikapcsolódásé lesz a főszerep. A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter.

A város nevében Fülöp Róbert polgármester, a szervezők képviseletében Szabó Lajos a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője köszöntötte a vendégeket. A pénteki szakmai napon magyar, holland, francia és ír fajtákat mutattak be.

Többféle témában is tartottak előadásokat a rendezvénynek helyszínt adó Sóstó Csárdánál. Szó volt például a legmodernebb tápanyag utánpótlási és növényvédelmi technológiákról és a csomagolástechnikáról. A tanácskozáson a NÉBIH szakemberei a fajták vizsgálatára, a vetőmag-felügyeleti feladatokra, a termőterületek nagyságának alakulására és a burgonya betegségekre is kitértek.

A burgonya napon a termelőket segítő technológiákra is hangsúlyt helyeztek. Sokan voltak kíváncsiak a növényvédelmi drónra, mely hatékonyan tud dolgozni, így például a burgonyaföldeken is hasznát lehet venni a permetezésnél.

A termelők hiába tettek meg minden tőlük telhetőt, az idei burgonyatermést nagyban befolyásolta az időjárás. A házigazda Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője Szabó Lajos arról adott tájékoztatást, hogy a hideg tavasz és a forró nyár nem kedvezett a burgonyának, így a termés elmarad a várttól. Ez valószínűleg az árakban is meglátszik majd.

A burgonya napok szombaton burgonyafesztivállal, főzőversennyel és kulturális programokkal zárulnak.