Lezárult az átalakítás a halasi kórházban
Gazdaság

Lezárult az átalakítás a halasi kórházban

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az Európai Unió, és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásának köszönhetően lezárult a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban három éve megkezdett hatalmas volumenű korszerűsítő átalakítás. A Dél-Bács-Kiskun megye csaknem 150 ezer lakosának gyógyításáért felelős kórház új épületrésszel, korszerű orvosi berendezésekkel, új informatikai és betegirányítási rendszerrel gyarapodott. Az Új Széchenyi Terv keretein belül 2.860.741.693 Ft támogatást kapott a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház.

 
A Dél-Bács-Kiskun megye csaknem 150 ezer lakosának gyógyításáért felelős kórház új épületrésszel, korszerű orvosi berendezésekkel, új informatikai és betegirányítási rendszerrel gyarapodott. A közel 3 milliárd forintos uniós pályázat (TIOP 2.2.4) célja volt az ellátás szakmai minőségének további javítása, a betegutak rendszerének átalakítása és új, a legkorszerűbb technikát-technológiát képviselő orvostechnológiai berendezések beszerzése, üzembe állítása, továbbá a több évtizede épült intézmény építészeti megújítása, bővítése.
korhazbe1

A beruházás során az Intenzív Osztály új betegőrző monitorokat, intenzív-ágyakat, lélegeztetőkészülékeket, az életfunkciók biztosításhoz szükséges műszereket kapott, míg a program egyik első elemeként szinte teljesen megújult a radiológia-részleg is, amely modern képalkotó diagnosztikai apparátussal (új CT-vel, digitális röntgennel és mindezekhez, szoftverekkel) gyarapodott. A műtőtraktusokba új műtőasztalok, altatókészülékek, modern berendezések, orvosi eszközök érkeztek.
korhazbe2

A TIOP-beruházás leglátványosabb eleme a kórház Semmelweis tér felőli homlokzatán befejezett, a 6. szintig emelt toronyépület. Az új épületrésszel az intézmény gyógyításra használt alapterülete 1160 négyzetméterrel bővült, míg az átalakítás összesen több mint 4000 négyzetméter érintett az egész intézményen belül. Új liftek mellett a beruházás során a 6. szintig befejeződött a teljes nyílászáró-felújítás is. A beruházás révén új, megfelelő helyre, a járóbeteg-szakrendelő földszintjére került a gyógytorna.
korhazbe3

A nagy volumenű program egyik nagy fejezete volt a szülészet átfogó modernizációja: az új, egyágyas szülőszobákkal lehetővé válik, hogy a családtagok együtt legyenek a vajúdó anyával; alternatív szülési módok választhatók; megújult a császárműtő; új, négydimenziós ultrahang-készüléket érkeztek. Ezzel párhuzamosan történt a gyermekellátás megújítása (gyermekosztály, gyermekfertőző). A gyermekek gyógyuláshoz biztosított a kísérőnek a gyermekkel együtt való elhelyezése.
korhazbe4
 
A program egyik záró momentuma az informatikai rendszer korszerűsítése volt. A bruttó 108 millió forintos nagyságrendű beszerzés révén a régi, elavult géppark helyett 152 számítógép, 62 asztali lézernyomtató, 5 hálózati nagy teljesítményű lézernyomtató és 2  nagyteljesítményű szerver állt működésbe. A szisztémát adatmentő és központi vírusvédelmi rendszer, hozzá 50 darabos irodai szoftvercsomag – benne komplett Vezetői Információs Rendszer támogatja.
korhazbe5

A nemrégiben megtartott programzáró ünnepségen az egészségügyért felelős államtitkár megerősítette: lát lehetőséget arra, hogy a kórházban megkezdett fejlesztések állami, uniós pályázatok segítségével folytatódjanak. Hasonlóképpen nyilatkozott dr. Reiter József, a GYEMSZI főigazgató-helyettese és Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke és a rendezvényen szintén résztvevő Lukács László parlamenti képviselő.
korhazbe6
 
Dr. Kerényi János, a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal vezetője a pártpolitikai viszonyokon felülemelkedő társadalmi összefogás szép példájaként úgy fogalmazott: a dolgozók áldozatvállalásán túl minden helyi és térségi vezető közszereplő munkája egy-egy tégla a kórházépítő beruházás falaiban. Gyovai István kiskunhalasi polgármester egyebek mellett azt emelte ki, hogy a beruházásban helyi kivitelezők jutottak főszerephez. Dr. Romhányi Zoltán kórház-főigazgató az intézmény történetét felidéző beszédében kitért az utóbbi évek olykor válságos mozzanataira, ugyanakkor érdemként mutatta fel, hogy a betegellátás zavartalansága mellett újult meg az intézmény. E munka folytatásához kért további támogatást a felsőbb szintű állami, főhivatali vezetőktől.