Nagy nehezen átment...
Gazdaság

Nagy nehezen átment...

Ma reggel egy túlbonyolított ügy hosszúnevű napirendjéről („a 272/2013. Képviselő-testületi határozatban hibásan szereplő címzés javítása tárgyában”) is dönteniük kellett a képviselőknek, miután a múltkori tanácskozáson sem az előterjesztő, sem a jegyző, sem a polgármester, sem a képviselők nem vették észre, hogy rossz címről vitáztak a Széchenyi Programiroda (SZPI) elhelyezése kapcsán. Az abszurd ügy ma is abszurd vitát szült.  

Mint már ismert, az SZPI a Bethlen tér 7. szám alatti – a mozi és a Halasmédia közötti – városházi fronton kért irodahelyiséget Halastól, de a korábbi cím (Bethlen 1.) került tévesen az erről szóló testületi anyagra. Miközben más városok tárt karokkal várják az SZPI-ket, Halason még úgy is vita lett a városházi-utcafronti elhelyezésből, hogy Halason még (ellentétben például Bajával, Kecskeméttel) a rezsit is kifizetné az iroda.
 
Az SZPI egyébként ingyen, gyorsan és hatékonyan ad tanácsot vállalkozási, intézményi és civil pályázati ügyekben, így nyilvánvalóan döntő, hogy az irodát ne egy eldugott helyen (például egy korábbi javaslat szerint a városháza mélyén, a szociális osztály[!] mellett képzelte volna el), hanem lakosok és cégképviselők számára könnyen, gyorsan megközelíthető ponton, utcafronton legyen megtalálható.
 
A múltkori vitában Jekő Attila MSZP-s képviselő és Gyovai István polgármester amellett érvelt az SZPI főtéri elhelyezése ellen, hogy a mozi mellett előbb-utóbb talán más, vállalkozói profilú helyiségigénylő is jelentkezne, amiből bevétele lenne a városnak. (A mostani előterjesztés titokzatos burkoltsággal tartalmazza is, hogy az évek óta üres helyiségekre váratlanul jelentkezett is egy potenciális bérlő, aki nem is egy, hanem mindjárt két irodát is bérelt volna a főtéren…).
 
A jobboldal – Fülöp Róbert alpolgármester és Skribanek Zoltán frakcióvezető – azzal válaszolt, hogy más várások azonnal és ingyenesen várnák, hogy náluk nyisson Széchenyi Programiroda, hiszen ez Halas esetében is élénkülést, forgalmat hozhat akár a belvárosban tárgyaló Halason kívüli civilek, vállalkozók ideérkeztével. Másrészt a helyi lakossági és céges pályázatok ingyenes, gyors és hatékony ügyintézése is gördülékenyebbé válhat.
 
Fülöp Róbert alpolgármester szerint építészeti-műszaki átalakítással hosszú távú megoldás lehetne a Bethlen téri utcafronti elhelyezés. Ez a javaslat azonban váratlanul érte a testületi baloldalt: Jekő Attila képviselő és Gyovai István polgármester is felvetette, hogy vegyék le a kérdést a napirendről.
 
Megjelent az ülésen Bakos Tamás, az SZPI dél-alföldi régió igazgatója, aki kérte: ne vegyék le az irodanyitás ügyét napirendjét, mert az döntően fontos a helyi vállalkozásoknak, intézményeknek és civil pályázóknak. Az iroda főszereplő a hazai fejlesztéspolitikában, főleg a 2014-2020-as EU-időszakra, amikor sok új pályázat és ezzel nagy verseny kezdődik pályázati forrásokért. Kecskemét és Baja után Halas lenne a harmadik ilyen iroda a megyében, és máris vannak olyan, még futó új pályázatok (telephely-fejlesztés, turisztika), amikhez nagyon fontos lenne SZPI-segítség Halason. Aradszkyné Lászlóné nevetségesnek találta, hogy egy címtévesztés megakadályozhatja ennek a fontos irodának a megtelepedését.
 
Skribanek Zoltán felszólalásában azt érzékeltette, hogy a múltkori, főtéri elhelyezést szolgáló határozat felfüggesztése megmutatta: a baloldal és a polgármester nem akarja segíteni az iroda főtéri elhelyezését, és a törvényességi indokok-kifogások könnyedén orvosolhatók lettek volna egy egyszerű pontosítással.
 
Gyovai István kijelentette: egyetért az SZPI fontosságával és halasi megtelepülésével. Közölte:
az elmúlt napokban a városháza főbejáratától jobbra található, Köztársaság utcai (volt népesség-nyilvántartó) helyiségről már volt egyetértés, s nem értette, miért kerül újra elő a Bethlen téri irodakérés.
 
Pajor Kálmán szerint minden település kapva kapna egy ilyen lehetőségen, de Halason néhány akadályozzák a mielőbbi megoldás, pedig mielőbb szükség volna a Széchenyi Programirodára. Mind úgy adják elő, mintha előterjesztő hibája lenne, holott hivatal nem értesítette a saját vagyonkezelőjét. Egyszerű ügy, a háttérben egész más van…
 
Máté Lajos ugyanerre gyanakodott: Jekő Attilának és Gyovai Istvánnak valami oka lehet arra, hogy ne támogassák az SZPI ügyét, pedig ott ingyen segítik a pályázókat. Máté szerint Jekő vállalkozásának konkurens lenne az ingyenes állami iroda. A városnak viszont kéz-lábtörve kellene harcolni a halasi SZPI-nyitásért, nemhogy átengedni a lehetőséget más településeknek.
 
Fülöp Róbert előterjesztő azzal indokolta, hogy visszatért az eredeti Bethlen téri iroda-elhelyezéshez, mert a Köztársaság utcai most alkalmatlan. Idővel majd az SZPI átköltözhet a városházi átalakítások után, ha erre indok van, bár kétséges, hogy a főtéri kis helyiségek valaha alkalmasak lesznek-e a baloldal részéről hangoztatott kávézók kialakítására… A címvitát azzal leplezte le az alpolgármester, hogy alaptalan minden akadályoztatás ezzel az indokkal, hiszen a városháza mulasztásai miatt máig pontatlanok a polgármesteri hivatali helyiségcímzések…
 
Végül a mai ülés idején egyeztetett a városháza vezetése a városháza műszaki osztályával, így rövid három hét után sikerült tisztázni a városházi házszámokról, ezzel végre elkezdődhet az iroda elhelyezése a halasi cégek, intézmények, civilek pályázati támogatására.
 
Szöveg-fotó: Kohout Zoltán