Szüreti Gazdafórum
Gazdaság

Szüreti Gazdafórum

Szó volt az osztatlan földtulajdon megszüntetésével kapcsolatos új törvényekről és a gabona, kukorica esetében tapasztalható aszály hatásairól. A Halas és Környéke Gazdakör tartott Gazdafórumot a hétvégén a Közösségek Házában. A találkozón Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, mint mondta, nagyon kevés zöldség fogy Magyarországon, ezen kellene változtatni.

A Halas és Környéke Gazdakör minden esztendőben fórumra várja a termelőket, gazdálkodókat a Szüreti Fesztivál napján.  Csanádi Lajos a gazdakör elnöke valamint Bányai Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket.

Bányai Gábor elmondta, Magyarországon az Európai Uniós átlaghoz viszonyítva nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt a lakosság, beszélt arról is, hogy miközben ebben a térségben is minden adott a termesztéshez, mégis külföldről hozzák be az üzletek például a paradicsomot. A politikus szerint a fiatalokat is ösztönözni kell a gazdálkodásra, ehhez azonban a pályázati feltételrendszerek egyszerűsítésére, módosítására is szükség lenne.

Cseh Tibor András a MAGOSZ szakmai titkára az osztatlan földtulajdon megszüntetésének módjáról tájékoztatta a termelőket. Magyarországon 2.5 millió hektárnyi terület van osztatlan földtulajdonban, mindez négymillió földtulajdonost érint, éppen ezért fontos ennek a rendezése. A nagyobb birtokok esetében ez történhet egy osztóprogrammal, működik az úgynevezett bekebelezés is, amikor egy tulajdonos vásárolja fel a területet és kifizeti a tulajdonostársakat.

A gabona és a kukorica ültetvényeket ért aszályról Petőházi Tamás a Gabonatermelők Országos Szövetségének vezetője adott átfogó képet. A szakember szerint az elmúlt 25 esztendő egyik legszélsőségesebb időjárása volt mostani. Nagyon sok termelő került nehéz helyzetbe, alig nőttek a növények, a termésátlagok is messze elmaradtak a korábbi években betakarított mennyiséghez képest.