Több az enyhítés, több üzemanyag fogy
Gazdaság

Több az enyhítés, több üzemanyag fogy

Ismét egyre nagyobb mennyiségben vásárolunk üzemanyagot. A Magyar Ásványolaj Szövetség szakembereinek kimutatásai alapján, bár a 2020-as esztendőben, a pandémia miatt sokkal kevesebb benzin és gázolaj fogyott, mint a korábbi években, az elmúlt időszak enyhítéseinek köszönhetően, újból emelkedni kezdett az eladott üzemanyagok mennyisége.

- Tavaly, az év első hónapjaiban még normális mértékű volt az üzemanyagok fogyása hazánkban is, de aztán egyik pillanatról a másikra megállt minden, a pandémia miatt a családok többsége otthon maradt, kevesebbet használták az autót, ez pedig erőteljesen kihatott az üzemanyag forgalomra is. 2021-ben az év első hat hónapjáról elmondhatjuk, hogy nagyjából megegyezik az egy évvel ezelőtti állapotokkal a benzin tekintetében. Gázolaj szempontjából fokozatos emelkedést tapasztalhatunk, hiszen egyértelmű, hogy ahogy egyre inkább beindul a gazdaság, egyre több gázolaj fog fogyni. A szállítás, az ipar, az építőipar, a kereskedelem mind-mind komoly gázolaj felhasználást generál, ennek első hulláma pedig már most is jól érezhető – fejtette ki Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó

A szakember szerint hamarosan a benzinfogyasztás is visszatérhet a korábbi években megszokottakhoz. Ennek oka pedig, hogy sokan indulnak nyaralni ezekben a hetekben.

- Ahogyan egyre több ország vezet be enyhítéseket, így fognak tömegesen elindulni, nyaralni az emberek. Horvátország közkedvelt hely, így a tőlünk északabbra lévő országokból is Magyarországon keresztül utaznak át a családok, s vélhetően itt is fognak tankolni. Így feltehetően a magyar autósok és az átutazók a vásárolt benzin mennyiségét is nagyban növelik majd a nyár folyamán.