Több milliárdos beruházás Jánoshalmán
Gazdaság

Több milliárdos beruházás Jánoshalmán

Színültig megtelt érdeklődőkkel a jánoshalmi művelődési ház. A település polgármestere egy prezentáció keretében ismertette a városban most induló szennyvízcsatornázási beruházás részleteit. A kedvezményezett Jánoshalma Város önkormányzata 2.481.729.363 forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az erről szóló szerződés aláírása óta több fontos mozzanat is történt.

- Az elmúlt időszakban megtörtént a projekt kivitelezőinek és lebonyolítóinak kiválasztása. A tényleges munkálatok pedig most indulnak, hiszen a lakossági tájékoztatót követően megtörténnek az első kapavágások is. A lakosság évek óta nagyon várja, hogy végre megvalósulhasson Jánoshalmán ez a nagyszabású beruházás – nyilatkozta lapunknak Czeller Zoltán.

A polgármester elmondása szerint a jánoshalmiaknak már nem kell sokáig várniuk a korszerű szennyvízcsatorna rendszerre.

- Ha minden rendben zajlik, akkor legkésőbb 2014 végére befejeződhetnek a munkálatok. Biztos vagyok benne, hogy a projekt minden résztvevője azon fog dolgozni, hogy a lehető leghamarabb megvalósulhasson a teljes beruházás.

A tájékoztatóra ellátogató jánoshalmiak egyetértettek abban, hogy nagy szükség volt már erre a beruházásra.

- Havonta nem kis összeget kell kifizetnünk azért, hogy a szennyvizet kiszippantsák az aknából. Azon túl, hogy az új csatornarendszerrel csökkennek a költségeink, a környezetet sem szennyezzük majd, így mindenki csak jól járhat a beruházással – mondta az egyik helyi lakos, Molnár Mihály.

Hasonlóan, pozitívan vélekedik a projektről a szintén jánoshalmi Ferenczi László is.

- Úgy tudom, már több nagyobb cég és vállalkozó is telephelyet nyitott volna városunkban, azonban ezidáig nem volt kellőképpen megoldva a szennyvíz kezelése. Most, a beruházás megvalósulását követően már nem lehet akadálya a gazdaság további fejlődésének.

A projektismertetőn jelen volt a térség országgyűlési képviselője is, aki szerint hosszútávon is sok haszna lesz a beruházásnak.

- A jánoshalmi otthonok több mint nyolcvan százalékát fogja érinteni a mostani projekt. Jelenleg a háztartások alig tíz százaléka van rácsatlakozva a csatornarendszerre. Az emberek elsősorban a pénztárcájukon érzik majd a projekt pozitív hatásait, hiszen lényegesen csökkennek a lakosság költségei. Az új szennyvíztisztító telepnek köszönhetően pedig a környezetszennyezés is megszűnik majd – mondta Bányai Gábor.

Szöveg-fotó: Szőri Attila

{phocagallery view=category|categoryid=1033|limitstart=0|limitcount=0}