Zöld könyv, földügyek és információk
Gazdaság

Zöld könyv, földügyek és információk

Széles körű ismeretterjesztéssel szolgált a XXII. Téli Gazdaesték előadásainak sorozata. Számos témában rengeteg információhoz juthattak a termelők. A szervező Halas és Környéke Gazdakör elnöke, Bagi Bence hangsúlyozta, sikereket együtt gondolkodással lehet elérni.

A rendezvény résztvevőit Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke köszöntötte.  Elmondta, a támogatási rendszerre próbálják felkészíteni a gazdatársakat képzések útján. Ennek függvényében eldönthetik, ki mire tud pályázni a saját gazdaságára összpontosítva.

A XXII. Téli Gazdaesték csipkeházi záró programjára Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is ellátogatott. A városvezető beszélt a Kopolyai út felújításáról. Ismertette, a belterületi szakasz valószínűleg jövőre kerül sorra. Felhívta a figyelmet, hogy a vasútfejlesztés kapcsán is lesznek lezárások. Kitért továbbá a vízutánpótlás szükségességére az aszályos évet követően. Ennek érdekében a Sóstónál várhatók munkálatok.

Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ titkára agrárpolitikai aktualitásokról, földügyekről szólt. Elhangzott szaktanácsadói ismertető és vetőburgonya-fajtaajánlattal is megismerkedhettek a jelenlevők. A növényvédelmet érintő jogszabályi változásokat Sejben Tamás növényvédelmi felügyelő mutatta be. Az e-permetezési napló vezetését is napirendre vette.

Az előadássorozat a zöld könyv hosszabbítását is lehetővé tette 8 órás továbbképzés formájában, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve. Erről már Bagi Bence, a szervező Halas és Környéke Gazdakör elnöke beszélt. Rámutatott, a négy hét alatt rendkívül sok témát érintettek. Úgy gondolja, rengeteg szakmai információval gazdagodhattak az érdeklődők.

További részletek a Halas TV február 28-i Híradójában és a Halasi Tükör hetilap március 8-i számában.