(►) A darabolt nagy, és a kisebb egész dinnye kelendő
Közélet

(►) A darabolt nagy, és a kisebb egész dinnye kelendő

Megérkeztek a piaci standokra a magyar dinnyék. A halasiak előszeretettel vásárolnak akár hetente többször is a lédús gyümölcsből. Vannak, akik a sárgadinnyét favorizálják, de legtöbben most is a görögdinnyét viszik haza. A kereskedők véleménye szerint, a következő hetekben jelentős árcsökkenés várható.

Negyed, fél és egész görögdinnyék is gazdára találtak ezekben a napokban a halasi piacon. Az emberek már várták a magyar dinnyék megjelenését.

- A külföldi dinnyékkel sem volt baj, de mindenki azt kérdezgette az utóbbi hetekben, hogy mikor jön már a magyar dinnye. Örömmel mondhatom, hogy itt van, most már csak az található meg a kínálatunkban. A medgyesi dinnyetermés most is nagyon jó lett, szép, piros belsejű, édes, lédús dinnyéket kaptunk onnan. Úgy látom, hogy nagy, egész dinnyét valamiért kevesebben visznek mostanában, inkább felet, negyedet kérnek – fejtette ki Balanyi Erika kereskedő.

Mindenkinek megvan a módszere arra vonatkozóan, hogyan lehet megállapítani, melyik dinnye a finom, érett.

- Én sosem lékeltetem a dinnyéket. Megkopogtatom, megütögetem, és ha szép, kongós a hangja, akkor érett gyümölcsöt tartunk a kezünkben. A sárgadinnyénél pedig a héjának a színéről és állapotáról már ránézésre meg lehet mondani, hogy jó-e belül vagy sem – árulta el Acsai Károly, aki hetente többször is vesz dinnyét a standokon.

A kereskedők véleménye szerint az elkövetkező hetekben lényegesen csökken majd a magyar dinnyék kilónkénti ára, így várhatóan még több fogy majd belőlük.