(►) A magyar hősökről a mai fiataloknak is tudniuk kell
Közélet

(►) A magyar hősökről a mai fiataloknak is tudniuk kell

Minden évben, május utolsó vasárnapján emlékezünk meg azokról a katonákról, hősökről, akik életüket adták a magyar hazáért háborúkban, csatákban és forradalmak során. Kiskunhalason most is a Pásztortűz Egyesület szervezésében valósult meg a rendezvény, melyen a város több általános- és középiskolája, hagyományőrző szervezete és civil egyesülete is képviseltette magát.

Vasárnap, pontban délelőtt fél 12-kor Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke, a program főszervezője köszöntötte a megjelenteket.

- Már az első világháború alatt elhatározta az akkori magyar kormányzat, hogy meg kell emlékezni az első világégésben elesett emberekről. Később úgy határoztak, hogy ezen a napon ne csak róluk, hanem minden olyan személyről emlékezzünk meg, akik háborúk során vesztették életüket. Fontos most is emlékezni, közösen emlékezni elődeinkre – hangzott el az egyesületi elnöktől.

Emlékezőbeszédet ebben az évben dr. Döme Ottó mondott. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke szerint nem szabad hagyni, hogy a mai fiatalok ne kapjanak kellő információt hazánk hőseiről.

- Az ezer év magyar történelmében nagyon sok olyan esemény volt, amire büszkék voltunk, de nagyon szomorú eseményekből is bőven kijutott nekünk. Mindezek mögött persze emberek álltak. Olyan sorsfordító helyzetekben, amikor az emberekre szükség volt, a magyar katonák és civilek mindig ott voltak. Olyan globális világban élünk, amikor az őseink által ránk hagyott értékrendszer nagyon fontos. Az pedig még fontosabb, hogy ezt átadjuk a fiataloknak – mondta Döme Ottó.

A megemlékezésen részt vettek a Kiskunhalasi népdalkör tagjai is, akik korabeli katonadalokkal idézték meg a világháború eseményeit, következményeit.

A református egyház részéről Kovács Teodóra lelkész osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, majd pedig Hozdik Zsolt kanonok-plébános szólt a jelenlévőkhöz.

Az esemény koszorúk és virágok elhelyezésével zárult. További részletek a Halas Televízió hétfő esti Híradójában.