(►) Bútoravatós élménybeszámoló
Közélet

(►) Bútoravatós élménybeszámoló

Nagy volt a nyüzsgés a Szilády Áron Református Gimnázium aulájában. A fiatalok Európa országaival ismerkedtek, közben pedig élménybeszámolókat hallgathattak meg diáktársaiktól. Minderre az Erasmus program keretében nyílt lehetőségük.

- Ma tartjuk a Szilády Erasmus napot, itt a gimnáziumban. Minden iskolánkba járó gyereket vártunk a programra. Játékos formában ismerhetik meg az unió országait, nyelveit és a különböző kultúrákat. Az Erasmus egy olyan pályáztat, melynek keretében cserediák kapcsolatunk van Franciaországgal. Egy kétéves futamidejű pályázatra nyertünk pénzt, s az ebből megvalósult utazásokról számolnak ma be a fiatalok – nyilatkozta Forczekné Lány Tünde szervezőpedagógus.

A programban résztvevő diákok mindannyian egyetértettek abban, hogy életük eddigi legnagyobb kalandja volt a több hónapnyi külföldön tartózkodás.

- Engem alapjáraton érdekelnek a cserediákprogramok, így nem is volt kérdés, hogy belevágok az Erasmusba. Remek lehetőségnek tartom, hogy megismerjük más emberek lakhelyét, kultúráját. Az sem mellékes, hogy nyelvtanulás szempontjából is nagyon előnyös ez a folyamat – mondta Samu Szimonetta gimnazista.

Az biztos, hogy a magyar és a francia diákok a program jóvoltából sokkal jobban megismerték egymás kultúráját. Ebben koordinátorok voltak segítségükre.

- Segítek a program lebonyolításában, megvalósításában. Mivel francia vagyok, könnyebben megértem a francia embereket, mint a magyarok. Ezért lehet hasznos, hogy én itt vagyok, amikor megérkeznek a francia cserediákok. Örülök, ha a munkám segítségével sikerül felszámolni a nemzetek közötti előítéleteket mindkét oldalról – fejtette ki Jeremy Floutier koordinátor.

A Szilády-gimnázium az elnyert pályázati pénzből a cserediák program mellett más, a fiatalok számára hasznos dolgokat is megvalósított.

- Az elnyert összegből sikerült új bútorokat vásárolni az aulába, valamint cél volt, hogy egy diáksarkot is kialakítsunk itt. Az biztos, hogy az óraközi beszélgetések, szünetek hangulatához mindenképpen hozzájárulnak majd ezek a bútorok és színes elemek – tudtuk meg Krizsán Kamillától, aki szintén részt vett az Erasmusban.