(►) Sáfrik József unokája a szélmalomnál járt
Közélet

(►) Sáfrik József unokája a szélmalomnál járt

Több, mint húsz éve nem járt Kiskunhalason, ma könnyes szemmel, meghatódva tekintette meg a szélmalmot Sáfrik József unokája. László múlt századi, archív fotókat hozott a malomról és környékéről, ezeket a Thorma-múzeumnak adományozta. Mint mondta, hálával tartozik azért, amiért gyermekkora legszebb helyszínét még most is ilyen állapotban láthatja.

Különleges vendége volt a Sáfrik szélmalomnak. Sáfrik József szélmolnár unokája, László látogatott el Kiskunhalasra. Nem érkezett üres kézzel, korabeli fotókat hozott ajándékba, a múzeum számára. Meglátván az épületet, előtörtek a régi emlékek.

- Nagyon jó újra itt lenni. Gyönyörűen rendbe hozták a szélmalmot. Emlékszem, ott felül volt egy kis ablak, gyerekként mindig ott másztunk ki és elláttunk egészen a Sóstóig. Rengeteg időt töltöttünk itt, még arra is emlékszem, hogy a lányokkal esténként a szélmalomnál randevúztunk – mesélte meghatódva Kovács László.

Belépve, Sáfrik József unokája újra átélte gyermekkorának meghatározó pillanatait. Nem győzte dicsérni a felújítást végző szakemberek és a Halasi Városmenedzser Kft. dolgozóinak munkáját. Legjobban akkor hatódott meg, mikor előkerült egy olyan korabeli eszköz, amivel még nagypapája végzett javításokat, a szélmalom belsejében.

A látogatás nagyon jó hangulatban telt. Az ajándékba hozott fotók pedig rövidesen bárki számára megtekinthetők lesznek.

- Ha mondhatom így, József valósággal el volt ájulva az itt látottaktól. Meg is hatódott a szélmalomba lépve. Hozott nekünk ’50-es években készült fényképeket, amik a múzeum fotótárába kerülnek majd, de természetesen kinagyíttatjuk őket, a másolatok pedig megtekinthetők lesznek itt, a malomnál – tudtuk meg Kocsisné Varga Zsuzsannától, a Thorma János Múzeum igazgatójától.

László elárulta, a nyár folyamán mindenképpen visszatér Kiskunhalasra, magával hozza unokáit is, hogy megmutassa nekik ezt a páratlan építészeti remeket.