(►) Ünnep a főtéren
Közélet

(►) Ünnep a főtéren

Augusztus 19-én és 20-án is lesznek programok Kiskunhalas belvárosában az ünnepi hétvégén. Pénteken este főtéri piknik várja a közönséget filmvetítéssel. Szombaton reggeltől késő éjszakáig kínál lehetőséget a méltó tisztelgésre és tartalmas szórakozásra a szervező Halasi Média és Kultúra Kft. az államalapítás alkalmából.

Újra lesz főtéri piknik. A páván lehet mozizni augusztus 19-én, a vetítés este fél 9-kor kezdődik. A szervező Halasi Média és Kultúra Kft. a Városi Filmszínházzal együttműködve választási lehetőséget biztosított, és szavazásra bocsátotta, melyik produkció közös megnézésére kerüljön sor. A legtöbb voksot a Mamma Mia! kapta, így ezt a zenés filmet lehet megtekinteni. Utána DJ Benny retrodiscója várja a bulizni vágyókat.

Államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepe augusztus 20-án 10 órakor zászlófelvonással kezdődik Kiskunhalason, az országzászlónál. A Végh-kúriában délelőtt gyermekjátszó várja a kicsiket és lepénysütés is lesz. Az ökumenikus kenyéráldást fél 11-kor tartják.

A továbbiakban Sáli Levente kiállítása látogatható. A kiskunhalasi festőművész eddig még sehol be nem mutatott képekkel készül Fúzió című tárlatára. A Végh-kúria kellően autentikus teret biztosít a helyi vonatkozású képeknek.

- A Halas mai fényképeken Facebook-csoportba vártam fotókat, amiket megfesthetek. Tizenöt érkezett, ezek adják a kiállítás anyagát kiegészítve az elmúlt időszakban készített egyéb munkáimmal – tudtuk meg Sáli Leventétől. – Az alkotás folyamata sokat segített nekem a téli depresszióm legyőzésében. Ez volt az első alkalom, hogy művészi tevékenységgel tudatosan felkészültem rá – tette hozzá.

Molnár György Lyra-díjas hegedűművész szintén a Végh-kúria vendége lesz a délelőtt folyamán. Célja igazi értékeket közvetíteni úgy, hogy a közönség remekül szórakozzon. Minden korosztály számára felejthetetlen élményt kíván nyújtani örökzöldekkel, egyvelegekkel, népszerű dallamokkal, meglepetésekkel.

A főtéren este 6 órától a Halas Concert Band ad műsort. A folytatásban a Tremolo együttes, majd Danics Dóra lép színpadra. Ő volt az X-Faktor című televíziós tehetségkutató negyedik szériájának első helyezettje. Ezzel e produkció első női győztese sikert is a sajátjának tudhatja. Első albuma Bújócska címmel jelent meg, később a Cimbaliband énekesnője lett népzenei ihletésű dalokat előadva.

Hegyesi Bandival az élen itt koncertezik a GypoCircus. A folk-ska-punk vonulatot képviselő együttes fergeteges bulikkal várja a közönséget időről időre. Ezúttal – az énekes-gitáros révén – mondhatni hazai terepen játszik újra a zenekar. Koncertjük után folytatódik a főtéri program. Az elmúlt évtizedek slágereivel a MaNDiSCo DJ. TeaM szórakoztatja a közönséget.

A szabadidő eltöltését kísérő programok is segítik. Lesz ugrálóvár, céllövölde, körhinta, játszóház, vízen járó labda. A gasztronómiai és egyéb csemegékről vásárosok és vendéglátósok gondoskodnak.