11.11. - az emlékezés napja
Közélet

11.11. - az emlékezés napja

Az első világháborúban elesett hősök tiszteletére gyújtottak gyertyákat, mécseseket ma délelőtt a kiskunhalasi katolikus temetőben lévő hadisíroknál. 11 óra 11 perckor a világ számos országában tartottak a halasihoz hasonló, néma gyertyagyújtásokat.

Virágokkal, mécsesekkel a kezükben érkeztek diákok és felnőttek ma délelőtt a kiskunhalasi katolikus temetőbe. A Pásztortűz Egyesület meghívására, egy közös megemlékezésre jöttek.

- Egyesületünk 2010 óta foglalkozik a temető I. világháborús parcellájának rendbetételével. 2014 óta pedig minden évben, november 11-én gyertyagyújtást szervezünk, amihez több iskola és civil szervezet is csatlakozott már. Most arra emlékezünk, hogy ezen a napon írták alá az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt. Mécseseket, gyertyákat gyújtunk, virágokat helyezünk el a halasi temetőben nyugvó katonák sírjánál – mondta Erhardt Györgyi elnökségi tag.

A mai eseményen és az elmúlt években valamennyi ilyen megemlékezésen jelen volt Gál Mihály, aki szerint nem lehet elégszer köszönetet mondani a hazájukért elesett hősöknek.

- Múltunk hozzátartozik a jelenünkhöz. A háborúban nagyon sokan elestek, a ma élő embereknek pedig kötelességük emlékezni ezekre a hősökre. Örülök annak, hogy az idősebbek mellett sok fiatal is eljött a gyertyagyújtásra, hisz ők tőlünk kaphatják meg a szükséges információkat elődeinkről egy-egy ilyen alkalom keretében – nyilatkozta Mihály.

A Szent József-iskola képviseletében diákok, pedagógusok gyújtottak gyertyát a hadisíroknál.

- Az egyik legfontosabb dolog, hogy hagyományainkat ápoljuk. Az oktatásnak pedig fontos feladata, hogy tapasztalatot szerezhessenek a diákok. Ezeket a tapasztalatokat az ilyen eseményeken tudjuk átadni a gyerekeknek, ezért lényeges, hogy az iskolai falain kívül is tartsunk számukra a maihoz hasonló rendhagyó órákat – fejtette ki Zámbó Károlyné pedagógus.

További részletek, interjúk és helyszíni felvételek a Halas Televízió ma 19 órakor kezdődő Híradójában.