1956-os megemlékezések Kiskunhalason
Közélet

1956-os megemlékezések Kiskunhalason

1956 hőseire emlékezünk az elkövetkező hetekben. Kiskunhalason több esemény is várja majd az érdeklődőket. 1956 hatvannyolcadik évfordulóján emlékezünk a forradalom kitörésére, a halasi sortűz áldozataira, Nagy Szeder Istvánra és a forradalom leverésére.

Október 23-án a városi megemlékezés a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. szervezésében délelőtt 10 órakor kezdődik a forradalmi lobogó felvonásával az Országzászló emlékműnél. Ezt követően a Városi Filmszínházban lesz ünnepi műsor. Beszédet mond Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja, közreműködnek a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum tanulói. Ezt követően az emlékezés virágainak elhelyezése lesz a főtéri Kopjafánál.

Az 1956-os Emlékbizottság is készül programmal. Október 23-án, a városi megemlékezést követően a katolikus temetőben, Nagy Szeder István sírjánál lesz megemlékezés, ahol Pajor Kálmán, az emlékbizottság elnöke mond beszédet. Október 31-én 15 órakor Nagy Szeder István szobránál Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke mond beszédet. Közreműködnek a Szilády Áron Gimnázium tanulói.

November 4-én városi megemlékezéssel zárulnak az 1956-os programok. 16 órakor kerül levonásra a forradalmi lobogó az Országzászló emlékműnél. Ezt követően ökumenikus megemlékezés lesz a kopjafánál. Beszédet mond Seffer Attila katolikus plébános. A kopjafánál történő koszorúzást követően a jelenlévők a halasi sortűz áldozatainak emléktáblájánál is elhelyezik az emlékezés virágait.

A szervezők mindenkit várnak a megemlékezésekre.