(►) A Bács Gazda-Coop ismét összehozta a családokat
Közélet

(►) A Bács Gazda-Coop ismét összehozta a családokat

Kétnapos, a burgonyát középpontba helyező rendezvényre invitálta a vendégeket a Bács Gazda-Coop Kft. Szabó Lajos ügyvezető és szervezőtársai pénteken fajtabemutatóval és hasznos növényvédelmi, tápanyag ellátási tanácsokkal várták az érdeklődőket, szombaton pedig a Burgonyás Ételek Főzőversenyére invitálták a baráti társaságokat.

Szombaton kora reggel már nagy volt a készülődés a Sóstó Csárda udvarán. A IX. Kiskunhalasi Burgonya Fesztivál ismét sok főzőcsapatot, baráti társaságot hozott össze, hogy kiderülhessen, ki főzi a legjobb burgonyás ételt. Szabó Lajos a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője elmondta, ez a találkozó azon kívül, hogy verseny, jó alkalom az eszmecserére, a baráti beszélgetésekre, a főzőcsapatokkal mindig népes kíséret érkezik, így nagyon családias a hangulata a rendezvénynek.

A Burgonyás Ételek Főzőversenyén idén az ételkülönlegesség a vadpörkölt volt.

A Sós Dezső életműdíjas közétkeztetési mesterszakács által vezetett zsűri mindent alaposan megszemlélt, megízlelt. Proksza Péter és Gyenizse László zsűritagok alapos munkát végeztek, nem volt könnyű dolguk, hiszen a versenyzők igazi ételkülönlegességekkel is készültek.

Tíz órakor lobbantak fel a lángok a főzőedények alatt, az ételfelhozatal igen változatos volt, akadt, aki a hagyományos Brassói aprópecsenye és kovászos uborka párossal versenyzett, míg mások többféle gombával töltött burgonyával, rétegezett burgonyás Pásztorpitével igyekezett a zsűritagok kedvében járni.

A szervezők eközben gazdag kulturális programmal szórakoztatták a megjelent vendégeket.

Színpadra lépett a Kolo Tánccsoport, zenélt a Halasi Népdalkör, a Szilaj és a Balotaszállási Citerazenekar.

A nap során sokan megszemlélték a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon főzőhelyét. A fiatalok egy földbe ásott gödörben raktak tüzet és hagyományos módon egy cserépedényben készítették el a csirkehússal gazdagított burgonyás finomságukat.

Az ízvilág, a tálalás és a különleges elkészítési mód idén a győzelmet jelentette a vajdasági fiataloknak. A zsűri döntése alapján ez az étel lett a Burgonyás Ételek Főzőverseny győztese.

Második helyen végzett a DK-sok a konyhában csapat.

A harmadik helyet a Halasi Box Club szerezte meg.

A legjobb különleges ételt a Váris Diákok csapat készítette, ők lettek a Legjobb Ifjúsági Csapat díj tulajdonosai is.

A legszebb főzőhelyért járó elismerést a Vidám Kertbarátok vehették át.

Peli és Marcsi a Legjobb Senior Csapat díjat érdemelte ki főztjével.

A Vaskúti Jópofa Csődörök idén a Legszebb Tálalás elismerést kapták.

A 8/A nevű, éppen osztálytalálkozót tartó társság szerezte meg a Legvidámabb Csapat díjat.

Szervezői különdíjat kapott a TIOK, Hudi Jánosné, a Krump-Lee csapat és a BGC.

A zsűri különdíját kapta a Halas Rádió, a DK-sok a konyhában és a Mi Hazánk 1-2 csapat.