A koronavírusról tanácskoztak a halasi orvoskonferencia zárónapján
Közélet

A koronavírusról tanácskoztak a halasi orvoskonferencia zárónapján

Bőven volt mit megvitatni. A koronavírus fertőzés, a COVID eljárások és a poszt –COVD volt a fő témája a Kiskunhalason tartott orvos konferencia záró napjának. A szakemberek konkrét esetek kapcsán osztották meg egymással tapasztalataikat.

Három nap során mintegy száz előadás szerepelt a Magyar Belgyógyász Társaság Dél-Magyarországi Decentruma 51. Tudományos Ülésén és Továbbképzésén. A Bibó-gimnázium konferenciahelyszínnek berendezett sportcsarnokában a záró napon egy nagyon aktuális és fontos téma, a koronavírus fertőzést állt az előadások középpontjában.

Egy-egy konkrét eset kapcsán különböző szakterületek képviselői, például belgyógyász, radiológus, szakgyógyszerész, szakpszichológus, gyógytornász, kardiológus, pszichiáter, rehabilitációs szakorvos, pulmonológus mondták el tapasztalataikat.

Az eseményen jelen volt dr. Szlávik János infektológus is – akivel a halasi orvosok és a járványkórházban dolgozók sokat egyeztettek a vírus berobbanásakor a minél hatékonyabb gyógyítás érdekében.

Az eseményen Bányai Gábor országgyűlési képviselő is szerepet kapott. Saját tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan élte meg a betegséget és felhívta a figyelmet arra, milyen komoly problémát jelentenek a poszt-COVID tünetek, illetve milyen fontos a rehabilitáció.

Dr. Szepesvári Szabolcs a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórháza főigazgatója többek között beszélt a járványkórházról illetve arról, hogyan alakították át a fertőzőosztályt, hogyan hozták létre a zsiliprendszert, milyen kihívásokkal találkoztak, milyen új protokollokat kellett kitalálni, bevezetni. Szepesvári Szabolcs beszédében kihangsúlyozta, hogy mennyire büszke a munkatársai és az ide vezényelt szakemberek munkájára.

A tudományos ülésen és továbbképzésen több mint négyszázan vettek részt a három nap során. A tanácskozásra a Vajdaságból és Erdélyből is érkeztek szakemberek. A halasi kórház a jövőben szorosabb együttműködést tervez a szabadkai kórházzal.

Az eseményről bővebb összefoglaló a Halas Televízió jövő heti adásában.