A legjobb szövegértők versenyeztek
Közélet

A legjobb szövegértők versenyeztek

A Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban idén is megrendezték a Dr. Szabó Miklós országos szövegértési versenyt. Idén a korábbi éveknél is többen jelentkeztek, hogy bizonyítsák tudásukat.

 


Dr. Balázs Géza Új jelenségek a mai magyar nyelvben címmel tartott előadást délelőtt a Bibó István Gimnáziumban. A rendhagyó órán tanárok és diákok együtt vettek részt. A professzor példákat vett a mindennapokból: Nem értem az unokámat. Nem értem a Toldit. A generációk közötti nyelvi különbségekről fontos beszélni és arról is, hogy mi történik. Mondják, egyszerűsödik a nyelv, esetenként kész nyelvi formákat használunk. - A nyelv szintjeit a hangtan, a nyelvtan, a szókészlettan, a nyelvhasználati szabály adja össze. Jelenségként megfigyelhető a szóelvonás. Új írásmódként megjelenik a másodlagos írásbeliség, például az sms. A nyelvhasználathoz kell együttműködés, etika, esztétika és empátia – mutatott rá a nyelvész.

A Dr. Szabó Miklós országos szövegértési verseny 23 évvel ezelőtt indult kezdeményezés Kiskunhalason. A Bibó István Gimnázium 7–8. évfolyamosok számára hirdette meg. - Az első fordulóban kétezer diák vett részt 82 általános iskolából és gimnáziumból. Közülük 32 tanuló jutott tovább a döntőbe – tájékoztatott Veszelszkiné Huszárik Ildikó igazgató. - Szeretnénk Kiskunhalast minél nagyobb közönség előtt ismertté tenni. Az idei feladatok a színészdinasztiát alapító Latabár Endre színművész, színigazgató köré csoportosultak, aki 1811-ben született Kiskunhalason és dolgozott Miskolcon, Pécsen és Szegeden – fűzte hozzá.

A verseny írásbeli és szóbeli fordulóból állt. A zsűri elnökeként Prof. Dr. Balázs Gézát, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát köszöntötték. Munkáját dr. Szabó Miklósné nyugalmazott tanár és Tálosi Péter, a JátékNet.hu marketingvezetője segítette. - A felolvasás, a szövegértés és szövegtolmácsolás értéke tartozott hozzánk. A rövid távú memóriára és a megjegyzett információk továbbadására volt szükség. Jó felkészülés egy ilyen helyzet például az érettségire. Aki részt vett a versenyen, a jövőben biztonságosabban bánik a szövegekkel – fogalmazott dr. Balázs Géza.

A Dr. Szabó Miklós országos szövegértési versenyt Tóth Anna Kamilla (Szeged, gyakorlóiskola) nyerte. Bukovszki Bettina (Kecskemét, Corvin Mátyás-iskola) második, Szőnyi Borbála (Bibó-gimnázium) harmadik lett. A megméretésen öt különdíjat is átadtak. Dr. Szabó Miklósné a legjobb bibóst, Szőnyi Borbálát jutalmazta, dr. Balázs Géza pedig a legeredetibb szövegmondót, Nagyváradi Mátyást (Siklós, Táncsics Mihály-iskola). A legjobb szövegmondó címet Apostagról Botlik Viktória (Nagy Lajos-iskola), a legjobb szövegértő címet Kiskunhalasról Urfi László (Felsővárosi-iskola) érdemelte ki. A legjobb feladatmegoldás Hegedűs Ildikó (Kertvárosi-iskola) nevéhez fűződik szintén Kiskunhalas képviseletében.
Kép-szöveg: Pál László

Még több cikk

A Halas TV 48. heti műsorterve

A Halas TV 48. heti műsorterve

MiNŐSÉG Somával

MiNŐSÉG Somával