A legmagasabb fokú hőségriasztás lépett érvénybe
Közélet

A legmagasabb fokú hőségriasztás lépett érvénybe

A hétvégéig kitartanak a forró napok. Éjfélkor életbe lépett a legmagasabb fokú hőségriasztás. Akár 40 fok is lehet a térségben. A harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos adta ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására.

Mindenkinek felhívják a figyelmét arra, hogy a hőség megviseli a szervezetet, javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a sportolást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. A vízparton tartózkodók a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – áll a jó tanácsok között.

A napsugárzás elleni védekezés is fontos, különösen a gyermekeknél. Magas faktorszámú naptej használata javasolt. Napszúrás tünetei esetén – fejfájás, hányinger, hányás, levertség – bőséges folyadékbevitelt, fájdalomcsillapítást és a napsugárzástól védett helyen tartózkodást javasolnak.

Pénteken tetőzhet a hőség, akkor akár még 40 fok is lehet. A hétvége hozhat majd hőmérséklet csökkenést és felfrissülést.