A márciusi ifjakra emlékeztek a sziládys diákok (galéria)
Közélet

A márciusi ifjakra emlékeztek a sziládys diákok (galéria)

Nem hétköznapi módon tisztelegtek az 1848-as, 1849-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt a Szilády Áron Református Gimnázium diákjai. Palásti Károly, az intézmény pedagógusa ismét újított, az ünnepségnek új helyszíneket talált a városháza polgármesteri erkélyén, illetve a Thorma János Múzeumban. A flashmob jellegű program fiatalos, derűs, ugyanakkor rendkívül tartalmas volt. 

Szokásos hétfő reggelként indult a március 13-a a Szilády Áron Református Gimnázium diákjai, pedagógusai számára. A hétkezdő áhítaton Arany-Michels Tímea lelkész igehirdetését hallgathatták meg a jelenlévők a templomban. A folytatás viszont rendhagyó volt. Palásti Károly, a gimnázium pedagógusa nem szereti a sablonos ünnepségeket. Mindig kitalál valami olyat, amely még közelebb viszi a diákokhoz, a fiatalokhoz az adott ünnep üzenetét. Így volt ez a közelgő március 15-e kapcsán is. A rendezvényt kihozta az iskola falai közül. Az áhítatot követően a tanulók együtt, zászlók előtt sétáltak át a városházához, ahol a polgármesteri erkélyről trombitaszó, és szavalat fogadta őket. 

A történelmi, és irodalmi flashmob a Thorma János Múzeumban folytatódott, a Talpra magyar című festmény előtt fiatal Petőfik várták az érkezőket, míg az iskola énekkara, Andáné Vastag Andrea tanárnő vezetésével stílusos dalokkal készült. A program végén elhelyezték a megemlékezés virágait a monumentális festmény előtt. - Igyekszem a műsorokat mindig játékká tenni. Erről szólt a kalap, a tanítványom Darányi Aisa meghorgolta a kokárdákat. Azzal is próbáltunk újítani, hogy a zöld szín volt kívül a kokárdán. A zászló olvasásban felülről haladok lefelé, a kokárda esetében pedig a középről kifelé. A Mátyás-huszárok annak idején így viselték ezt a jelképet- fogalmazott Palásti Károly.