A Sziládyban vendégeskedtek a Hazajárók
Közélet

A Sziládyban vendégeskedtek a Hazajárók

Hazajáró vendégeket fogadott a napokban a Szilády Áron Református Gimnázium Biró Emőke tanárnő maga is gyakorlott túrázó, ennek köszönhetően ismerkedett meg, kötött életre szóló barátságot Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral. A Hazajáró magazin több mint egy évtizede örvend töretlen népszerűségnek, a műsorkészítés kulisszatitkaiba is beavatta a diákokat a két szereplő.

A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat a hetvenes, nyolcvanas években óriási népszerűségnek örvendett a televíziónézők körében. Azt a fajta elkötelezettséget, a honi értékek, a táj szépségnek bemutatását mostanság úgy hívnánk, országimázs-építés. A Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor 2011. október 9-én indult a Duna TV-n, hasonló céllal. A sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy országszerte turista egyletek alakultak, valamint a stáb egy Prima Primissima Közönségdíjat és egy Prima díjat is magáénak mondhat. Kenyeres Oszkár előbb Pintér Jánossal barangolta be a Kárpát-medencét, a második évadtól viszont a felvidéki Jakab Sándor csatlakozott hozzá. 

Ők ketten érkeztek a napokban a Szilády Áron Református Gimnáziumba egy rendhagyó földrajzórára, valamint egy közönségtalálkozóra. Már évekkel ezelőtt jártak itt, akkor is nagy sikert arattak. Nem véletlen a kötődés a Sziládyhoz, ugyanis Biró Emőke tanárnő lelkes túrázó és a természet szeretetével egy csomó diákját „megfertőzte” már. A Hazajáró és Emőke szoros barátságot kötött, amely élethosszig tart. A diákok sok érdekességet megtudhattak a személyes kötődésekről, az élményekről, valamint a forgatás kulisszatitkairól. Elmondták, hogy műsor célja a Kárpát-medence természeti, kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek és az ott élő magyarok mindennapjainak a megismertetése. Ezt már több száz adásban megtették, és a jövőben is megteszik. (Oszkárral, Sándorral és Emőkével készült egy beszélgetés, amelyet a csütörtöki Kultúrképben láthatnak.)