„A világtörténelem mi vagyunk!”
Közélet

„A világtörténelem mi vagyunk!”

A doni elesettekre emlékezett Kiskunhalas is a mai napon. Január 12-e a doni áttörés napja. Ez alkalomból városunkban két helyszínen zajlott megemlékezés. Emlékezőbeszédet dr. Vojcsek Hajnalka pedagógus mondott, a Közösségek Házában.

Az esemény délután négy órakor kezdődött a Hősök terén, a II. világháborús emlékműnél, közös himnuszénekléssel, majd pedig koszorúk, mécsesek elhelyezésével. A város nevében Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Fülöp Róbert polgármester és Kuris István László alpolgármester koszorúzott.

Ezt követően a jelenlévők, a Dékáni Árpád Technikum kadéttanulói vezetésével, közösen vonultak át a Sétáló utcai Közösségek Házába.

A megemlékezés második helyszínén a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumának tanulói adtak műsort. Versek, dalok, idézetek kaptak helyet a szívbemarkoló összeállításban.

Mint elhangzott, 1943. január 12-én, a második világháború oroszországi frontján zajlott a doni katasztrófa. Néhány nap alatt több mint százezer magyar katona sebesült meg, halt meg, tűnt el vagy esett hadifogságba.

A megemlékezés részeként a közönség Dr. Vojcsek Hajnalka pedagógus emlékezőbeszédét is meghallgathatta.

- A világtörténelem mi vagyunk! Mert mi, akik nagyapáink, dédszüleink révén hordjuk a doni katasztrófában elesettek miatti stigmákat, nekünk kell változtatnunk. Békére, szeretetre, tisztességre kell nevelnünk az olyan ifjakat, akik apró, de mégis szép áldozatot hoztak azért, hogy a régi hősökre méltóképpen emlékezzünk – mondta a tanárnő.

A megemlékezésről a Halas TV csütörtök esti Híradójában, majd az azt követő Napi mozaikban lesznek láthatók további részleteket.