Advent a belvárosban
Közélet

Advent a belvárosban

Van, ami marad, van, ami változik. A korábbi helyszín mellé új is társul. A főtér mellett a Közösségek Háza udvara is karácsonyi dekorációt kap. Az elkövetkezendő hétvégéken ünnepi programokkal várja a kiskunhalasiakat és vendégeiket az Adventi kézműves vásár és gasztroudvar. A szervező Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetőjével, Nagy-Apáti Ivettel beszélgettünk.

- Újra kellett gondolni az idei városi adventi rendezvénysorozatot. Mi volt a fő elv, amely mentén haladt a tervezés, szervezés?

- Költséghatékonysági okokból hoztuk a programokat a Közösségek Háza udvarára, így rossz idő esetén koncerteket, előadásokat be tudunk vinni az épületbe. Több eseményen kipróbáltuk már az udvart helyszínként, úgy látjuk, sok lehetőséget rejt magában, a karácsonyi hangulat megteremtése. A betlehem tavaly már az udvaron volt, idén szintén itt helyezzük el. A gyerekprogramok számára is alkalmasabb a fedett helyszín. Beszőnyegezzük a nagytermet, ahol biztosan nem kell aggódni az időjárás miatt. A Mikulást is nagy izgalommal várjuk ide.

- Változott a helyszín az előző évekhez képest. Hogyan alakul át a Közösségek Háza udvara ünnepivé?

- A betlehem mellett ünnepi fényekkel, szalmabálás berendezéssel várjuk az érdeklődőket. Idén is csatlakoztunk az adventi ablaknyitogató programhoz. Nagy szeretettel és meleg teával várjuk majd a játék résztvevőit, akik az elkövetkezendő hetekben értesülnek majd a pontos dátumról.

- A december 2-3-4-i hétvégén már programok teszik ünnepivé a helyszínt az Adventi kézműves vásárral és gasztroudvarral, ahol finom ételek és italok közül lehet választani. A Mikulás-futás idén is jótékony célt szolgál. Az adományokat a Halasmédia ügyfélszolgálatára várjuk. Száraz és tartós élelmiszerekre, játékokra, könyvekre, tisztálkodószerekre, édességekre számítunk elsősorban. Nagy örömünkre a Bács-Kiskun Ultra Útvonalbejárás csapata is társul a jótékonysági Mikulás-futáshoz. A december 10-i hétvégén a Merkbau cég születésnapját ünnepelve a Szilády utcai ovisok és a Fazekas-iskola diákjainak műsorát Janicsák Veca koncertje követi, amely természetesen nyilvános esemény. A 17-i szombaton a forralt bor és a meleg tea mellett a bibós tanulók műsorán vehetnek részt az érdeklődők. Singh Viki koncertjével zárjuk az adventi zenés programjaink sorát. A rendezvények ingyenesek, szeretettel várunk mindenkit.

- Mire számíthat még, aki ellátogat az idei halasi adventre?

- A kézműves vásár mellett sok érdeklődőre számítunk a vasárnaponként 17 órakor kezdődő, különböző felekezetek részvételével történő gyertyagyújtások alkalmával, melyek helyszíne a főtér marad. Az adventi várakozás elmaradhatatlan kelléke az óriás adventi koszorú és a fényfa továbbra is a városközpont éke lesz. December 6-án természetesen idén is várjuk a gyerekeket, akik személyesen adhatják át rajzaikat a Mikulásnak, cserébe ajándékot kapnak. Emellett a Szarvas Panni és Északi Szabolcs alkotta Felhőtánc duó koncertjén is részt vehetnek, továbbá lovaskocsikázásra is lehetőség nyílik.

- Mennyire voltak együttműködők a programok résztvevői a megújulásban, a változásban?

- Abszolút pozitív volt a hozzáállás. A szervezés során a felkért előadókkal gördülékenyen ment az egyeztetés. A korábbi partnereink mellé újak is érkeztek, akik szintén bizalommal voltak irántunk. Mindannyian izgalommal várjuk a közönség fogadtatását. Hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett az adventi programok létrejöttében és figyelemmel kíséri rendezvényeinket.

Indexkép: Anda Péter
Portréfotó: Kovács Iván