Agrárminiszter: „meg kell védeni a belső piacunkat” (galéria)
Közélet

Agrárminiszter: „meg kell védeni a belső piacunkat” (galéria)

„Védjük meg Magyarország szuverenitását!" címmel tartott lakossági fórumot november 22-én Jánoshalmán Bányai Gábor országgyűlési képviselő, kormánybiztos. A Déli ASZC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium aulájában tartott rendezvényen telt ház előtt a honatya vendége Dr. Nagy István agrárminiszter volt, aki nyilatkozott szerkesztőségünknek több kérdésben a fórum témájával kapcsolatban.  (címképen Nagy István agrárminiszter)

Szerdán este a Déli ASZC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tartott fórum előtt Nagy István miniszter sajtótájékoztatón nyilatkozott a Nemzeti konzultáció kérdéseiről és fontosságáról szerkesztőségünknek. A fórumon Zeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere  köszöntötte a megjelenteket és kérte a fórum főszereplőit, Nagy István agrárminisztert és Bányai Gábor kormánybiztost, hogy beszélgetés formájában osszák meg gondolataikat az érdeklődőkkel. A fórum előtt a minisztert elsősorban a tárcáját érintő témák tükrében kérdeztük. Nagy István a következőket nyilatkozta.

Zeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere köszönti a megjelenteket

Közös gondolkodásra hívtuk ma a jánoshalmi embereket, hiszen számos olyan kérdés van, amit muszáj megvitatnunk egymással. Azt látjuk, hogy olyan fokú beavatkozást akarnak az életünkbe Brüsszelből, aminek muszáj ellenállni. Ahhoz, hogy erőt gyűjtsünk, ahhoz az emberek akaratát, véleményét meg kell kérni. És erről szól a nemzeti konzultáció. Ha agrárminiszterként vagy a mezőgazdaságból jövő emberként kérdez, akkor föltesszük a kérdést, volna-e jogunk megvédeni a belső piacunkat. Van-e jogunk megvédeni az embereket attól, hogy ne kétes eredetű vegyszerezett vagy GMO-s terméket fogyasszanak a magyarok, hogy kötelező legyen beengedni mondjuk az ukrán gabonát. Van-e jogunk megvédeni a piacot? Ilyen kérdésekhez keresünk támogatókat az emberek között. 

Telt ház fogadta a fórumot

Aztán így folytatta mondandóját az agrárminiszter. Van-e jogunk, hogy kiállunk a béke mellett. Vagy el kell szenvednünk mindazt a büntetéseket, amelyet azért kapunk, mert nem szállítunk fegyvert Ukrajnában? Vagy van-e jogunk megállítani az illegálisan bejönni akaró embereket Európába? Van-e jogunk megvédeni Magyarország területét, annak területi integritását, más kultúrájú, máshonnan érkező emberektől. Tehát számos olyan kérdés van, amelyben muszáj a normalitást képviselni. És erről szólnak ezek az esték, az emberekkel végig beszéljük sorra ezeket a kérdésköröket, és arra kérjük őket, hogy mondják el a véleményüket. Adjanak erőt nekünk ahhoz, hogy akkor, amikor mindenféle lobbierővel, gazdasági kényszerintézkedésekkel próbálnak bennünket térdre kényszeríteni, akkor azt tudjuk mondani, hogy nem. 

Nagy István miniszter és Bányai Gábor kormánybiztos a színpadon

A miniszter kérdésre elmondta, hogy bizonyos mezőgazdasági kérdésekben más uniós tagállamok is hasonló állásponton vannak, mint Magyarország. A franciák a nem termőföldek másodlagos használatában állnak hasonló véleményen, mint hazánk – mondta a miniszter.

Háború van, és már nem is egy háború van, hanem egyre inkább borul lángba egész Európa. Az élelmiszer szuverenitás, az élelmiszer önrendelkezés, az emberek mindennapi élelmiszerrel való ellátása egyre inkább stratégiai, sőt nemzetbiztonsági kérdés. És itt akkor arról beszélni, hogy 7 vagy 10 százalékát a területeinknek hagyjuk parlagon? Egyszerűen szó nélkül hagyják, nem akarják megérteni, merthogy nekik ígérvényeik vannak a zöld koalíciós partnereikhez és ők mit fognak szólni. Nem arról beszélnek, hogy mit fognak szólni az emberek, hogy majd drágább lesz az élelmiszer, nem lesz elegendő élelmiszer, hanem instabil politikai helyzet alakul ki a koalícióban. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Egy olyan kompromisszum körvonalazódik, hogy legalább, ha nem engedik, hogy termelőtevékenységet folytassunk a parlagoltatás helyett, akkor legalább fehérjenövényt tudjunk előállítani ezeken a területeken gyomirtószer mentesen. És ez a kompromisszum, hogy így legalább a termelésben, akár egy lucernával, akár egy tömegtakarmánnyal föl tudjuk váltani a parlagterületeket. Ebbe szövetkeztünk a franciákkal, hogy legalább egy ilyen kicsi területen tudjunk valamilyen előre mozdulást elérni, tudjunk rést ütni a brüsszeli bürokraták konok akaratán.

Közös szelfikészítés a helyszínen a fórum előtt

A magyar emberek támogatásának fontosságáról az alábbiakat közölte Nagy István agrárminiszter.

Az mindenképpen egészen más érzés, amikor úgy tudunk érvelni, hogy kérem szépen 2-3 millió, másfél millió válaszunk, egyező akaratunk van, amellyel az emberek kifejtették a véleményüket. Mindenki egyensúlyoz a koalíciós partnerei között, egyensúlyoz abban, hogy a kormányát, hogy tartsa egyben. Mi merünk az emberekhez fordulni, mert mi valóban az embereket képviseljük.  Nekünk az számít, hogy a magyarok többsége milyen véleményen van, milyen akaratom van, és nekünk kutya kötelességünk az ő véleményüket, ő akaratukat képviselni. Na, ez ad nekünk erőt, hogy nekünk semmi másra nem kell figyelni, csak arra, hogy mi a magyar emberek érdeke. És ezt a lehető leghatározottabban el kell tudni mondani. Teljesen nyugodtan azt kell mondani, hogy márpedig ez a magyar érdek és ehhez ragaszkodunk. 

Bányai Gábor és Nagy István üdvözlik egymást

Bányai Gábor vezette a szépszámú közönség előtti talk-show-t, akit a fórum témakörében érzett lakossági támogatásról kérdeztünk. A képviselő a következőt nyilatkozta.

Nem tudom, hogy teljesen támogatják-e, hisz a tavalyi évi válságok, amikor a gabonának hirtelen bezuhantak. Az idei aszályos idők, meg a számtalan negatív dolog, ami körbe éri most már a Kárpát-medencét és Európát, mindezek egyre bizonytalanabbá teszik a vállalkozókat és nem biztos, hogy mindent úgy látnak, mint mi. Azt viszont érezniük kell, hogy volt 8-10 olyan jó esztendő, ami annak köszönhető, hogy jól gazdálkodtak ők is, meg az ország is jól sáfárkodott a vagyonával, a földjeivel, az értékeivel. A kormányzat is viszonylag jól végezte a munkáját. Ebből fakadóan a mostani nehéz időt túl kell élnünk, hiszen egy új bizottságot akarunk találni egy év múlva a mostani lobbierő helyén. Ha ez így lenne, akkor egy új Európai Bizottság, egy új európai értékrendű bizottság kerülne a mi voksainknak, az ő voksaiknak köszönhetően ott Brüsszelben, meg az Európai Bizottságon túli hatalomba. Ha ez megtörténik, akkor valószínűleg könnyebbé tehetjük az életünket, és nem egy másik földrész másik államainak érdekeit szolgálná a mi érdekünk ellenében a mindenkori Európai Bizottság – zárta nyilatkozatát a kormánybiztos.