Anyák napja 100 évvel
Közélet

Anyák napja 100 évvel

Szombaton és vasárnap is ünnep lesz. Dr. Bikfalvy Miklósné május 1-jén 100 éves, 2-án pedig anyák napja alkalmából köszöntik őt szerettei. Ilike néni számára hatalmas erőforrás a hit. Úgy fogalmazott, ha szívünkből kérjük, akkor fentről kapunk erőt, útmutatást.

- Kettős ünnep lesz a hétvégén. A jeles, 100. születésnap és anyák napja. Hogyan jellemezhető a kettejüket, anyát és lányát összekötő kapocs?

Ilike néni: - Ez a kötelék most különösen szoros, akárcsak hajdanán, amikor Anikó – én így szólítom – még kisgyerek volt. Akkor én készítettem ki neki a tiszta ruhát, tettem elé az ételt, segítettem a tisztálkodásban, most ő viszonozza, s teszi ugyanezt velem. Én egykor életet adtam neki, ő pedig segített abban, hogy életben maradjak. Csípőműtétem után ugyanis mentő hozott haza. A beteghordozó tett be az ágyba. Ha kislányom nem figyeli meg a kórházban, hogy a gyógytornász milyen módszerrel segít ki az ágyból, és miként tanít újra járni járókerettel, ki tudja, élnék-e még? Otthon ugyanis folytattuk az ott ellesetteket.

Anna: - Az eredményhez bizony kellett a te akaraterőd és elszántságod is, Anyu!

- Mi a kedvenc virágjuk, édességük?

Ilike néni: - Szívemhez talán az ibolya áll a legközelebb, de a rózsa sem marad el sokkal mögötte.  Ami a csokit illeti, szinte mindet, de ma már csak azokat, amikben nincs mogyoró, mandula, mert ezekre nem jó ráharapni.

Anna: - Minden virág csodálatos! A bezártságban a legkisebb, legszerényebb virág is örömöt okozott, ha kinyílt. Anyuval együtt lessük őket. Fantasztikus édesség a Truffle Pralines, azaz kakaós trüffel kandírozott narancshéjjal. Egy barátnőmtől kaptam ilyet, szavakat sem találok rá, talán a mesés, kifejezés közelíti meg leginkább.

- Miből töltekeznek? Mivel táplálható a szeretet, az optimizmus?

Ilike néni: - Nekem hatalmas erőforrás a hit. Ha szívünkből kérjük, akkor fentről kapunk erőt, útmutatást. 

Anna: - Anyu született optimista. Én törekszem erre. Minden este végiggondolom, mi jó történt velem, és bizony, minden napomban találok olyat, aminek örülhetek. Feltöltődést ad a kapcsolattartás gyerekeimmel, unokáimmal, még akkor is, ha ez csak a technika segítségével volt lehetséges az utóbbi időben. Hála Istennek, most már lassan újra találkozhatunk valamennyiükkel. Ezen kívül kell a jó könyv, a szép vers, kirándulás a természetbe.