Április 3-án országgyűlési képviselőt választunk és népszavazás is lesz
Közélet

Április 3-án országgyűlési képviselőt választunk és népszavazás is lesz

Április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök, a jogszabályok szerint ez a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására. Ugyanezen a napon lesz a gyermekvédelmi népszavazás is, amelyen négy kérdés szerepel.

Egy hónap múlva indul a hivatalos kampány, miután április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök, a jogszabályok szerint ez a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására. Mintegy 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően február 11-éig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél, a helyi választási irodában kérheti.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 12-én indul, ez azt jelenti, hogy az erre felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.   Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken. Az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. A választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Az Országgyűlésbe 199 képviselő juthat be, ebből 106-an egyéni választókerületből, további 93 képviselő pedig országos listáról kap mandátumot.A magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok két szavazatot adhatnak le: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben képviselőnek, másrészt, egy másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlisták közül melyiket támogatják.

A köztársasági elnök kitűzte a gyermekvédelmi népszavazás időpontját is, szintén április 3-ára. A kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazás kérdései a következők lesznek:

- Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
- Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
- Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
- Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
A népszavazás kérdéseire várhatóan egy külön lapon kell majd válaszolni.