Átadták a felújított II. világháborús emlékhelyet (galéria)
Közélet

Átadták a felújított II. világháborús emlékhelyet (galéria)

A Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület ismét jó példát mutatott összefogásból é tenniakarásból. A 48 évvel ezelőtt alapított szervezet a több mint két évtizede gondozza, ápolja a katolikus temetőben lévő II. világháborús sírokat. Az elmúlt időszakban pedig még ettől is többet tettek, ugyanis pályázati forrásból, vállalkozói segítséggel és jelentős kétkezi munkával teljesen felújították az emlékhelyet.

Májusban számolt be hírportálunk arról, hogy a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület nekilátott a katolikus temetőben lévő II. világháborús emlékhely felújításának. Ezt a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének támogatása mellett helyi vállalkozók áldozatvállalása tette lehetővé. Fontos része volt még az a sok, kétkezi munka is, amelyet az egyesület tagjai tettek hozzá a felújításhoz. Több alkalommal is 15-20 aktivista munkálkodott, szépítette a környezetet. Új kerítés épült, kicserélték az elkorhadt kereszteket, rozsdás táblákat. 

A munkálatok jól haladtak, így csütörtökön ünnepi körülmények között adták át a megújult emlékhelyet. Romvári Frigyes nyugállományú ezredes, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnöke megköszönte azok segítségét, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a felújítás. A vállalkozók mellett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum  Dékáni Árpád Technikumának rendészeti tagozatos diákjai is sokat tettek a jó ügy érdekében. Juhász József nyugállományú ezredes beszédében felidézte, hogy 2000. novemberében volt olyen mérvű felújítás a sírhelyen, az egyesület azóta gondozza a területet. A rendezvény végén, amelyen közreműködtek a Felsővárosi Általános Iskola diákjai, elhelyezték a kegyelet, emlékezés virágait, koszorúit.