Augusztusi véradás Halason
Közélet

Augusztusi véradás Halason

A helyi véradók minden évszakban példásan helyt állnak, hiszen tudják, hogy egy donor három embertársán is segíthet a vérével. A tomboló nyár idején is nagy szüksége van az egészségügynek a donorok önzetlen segítségére.

A helyi Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai minden hónap első szerdáján várják a véradókat Kiskunhalason. Legközelebb augusztus 3-án tartanak véradást melyen a rendszeres donorok mellett számítanak az új véradókra is. A helyszín most is a halasi Sétáló utcai Közösségek Háza. Szerdán délelőtt fél 9-től fél 2-ig fogadják a donorokat – áll a Vöröskereszt véradási helyszínkeresőjében.

A kiegyensúlyozott vérellátás érdekében kiemelten fontosak a nyári véradó akciók. Ezekben a hónapokban csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest pedig a kórházakban ugyanúgy szükség van a vérre.

Az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyári szabadságolások állnak. Véradásra jelentkezhet: aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős. Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A véradók testsúlya el kell, hogy érje az 50 kg-ot és egészségesnek kell lenni. A véradáshoz szükséges dokumentumok a személyi igazolvány a lakcímkártya, és a TAJ kártya.