Autómentes nap kerékpározással, sok élménnyel Halason (Galéria)
Közélet

Autómentes nap kerékpározással, sok élménnyel Halason (Galéria)

Kisbiciklik, fakerékpár, velocipéd – széles skáláját lehetett kipróbálni Kiskunhalas főterén a kerékpároknak. A Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében egész nap programok várták az érdeklődőket. Délelőtt főként óvodások próbálták ki ügyességüket, délután már az iskolások vetélkedtek. Halas a kezdetek óta, már 20 éve aktív részese az Európai Mobilitási Hétnek és az Európai Autómentes Napnak.

Az Európai Autómentes Napon, Kiskunhalason az egyik legnagyobb sláger az a fából készül bicikli volt, melyet Tallér Sándor készített. A különleges, oldalkocsival is felszerelt járművet sok kisgyermek kipróbálta. A legbátrabbak pedig felülhettek Halápi Sándor velocipédjére is, kipróbálhatták a mai biciklik ősét.

Aki megéhezett egészséges ételeket kóstolhatott. A halasi védőnők készültek finom falatokkal, különböző krémekkel megkent, csírákkal megszórt szendvicsekkel, de még a sütik is a legegészségesebb alapanyagokból készültek.

A Vöröskereszt is képviseltette magát az autómentes napon, például egy babun ki lehetett próbálni az életmentést.

A rendőrség játékokkal várta a gyerekeket, de népszerű volt az úgynevezett részeg szemüveg is. Ahogy az már szinte hagyomány ilyenkor, lehetőség volt a kerékpárok regisztráltatására is. Sokan gondolták úgy, jó ha felveszik a kerékpárjuk adatait és, ha arra szükség lenne könnyebb lenne keresni vagy beazonosítani a biciklit.

Sokan kipróbálták a mászófalat és még a legkisebbek is találtak maguknak való kerékpárt, amit kipróbálhattak, de volt aszfaltrajzverseny és „zöld” bemutató is.

Az autómentes nap zárásaként pedig vetélkedőkön mutathatták be tudásukat és ügyességüket a diákok.

A Mobilitási hét programjai szeptember 22-ig tartanak Halason. Lesznek kerékpáros és gyalogtúrák, előadás és az elmaradhatatlan bringás reggeli.