Autómentes nap sok programmal, Kiskunhalason
Közélet

Autómentes nap sok programmal, Kiskunhalason

Kis biciklik, fa bicikli, „ősbicikli” – elsősorban a kerékpározáson volt a hangsúly az Európai Autómentes Nap kiskunhalasi délelőtti programjain. E mellett mászófal, különböző feladatok és egészséges falatkák várták az érdeklődőket a város főterén.

A kakaós csigás bringás reggelit követően különböző programokkal várta a gyerekeket, családokat a szervező Halasi Média és Kultúra Kft. Délelőtt 9 órától sorra érkeztek az óvodás és kisiskolás csoportok a város oktatási, nevelési intézményeiből. A gyerekek elmondták, hogy kíváncsian jöttek és szeretnének minden állomást megnézni, kipróbálni, valamint azt is elmesélték, hogy szeretnek kerékpározni, többen minden nap használják a biciklit.

A gyerekek körében népszerű volt a mászófal, sokan megcsodálták Tallér Sándor fabiciklijét és Halápi Sándor velocipédjét, a bátrak még fel is ültek, a különleges óriáskerekű „ősbiciklire”. A Koliken kerékpárokat is kipróbálhatták a gyerekek.

A Bóbita Óvoda, a Zöld Közösségért Egyesület és a Nagycsaládos Egyesület is programokkal készült, valamint a helyi Vöröskereszt és a rendőrség is érdekes feladatokkal várta a gyerekeket. A védőnők pedig az egészséges táplálkozásra hívták fel a figyelmet egészséges falatkák kóstolójával.

A programok 14 órakor folytatódnak az iskolások környezetvédelmi vetélkedőjével, és a kerékpáros ügyességi versennyel. Az autómentes nap záró programja 18 órakor kezdődik a Közösségek Házában. Az elektromos autózásról lesz előadás.

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan a Halas Busz Kft. a halasi helyi járatokon 22-én, csütörtökön a közösségi közlekedés népszerűsítése érdelében díjmentesen szállítja az utasokat.