Az agy egy csodálatos szerkezet (galéria)
Közélet

Az agy egy csodálatos szerkezet (galéria)

Meghökkentő, ugyanakkor tanulságos és érdekes előadást láthattak kedden este a Forrás-Új Tükör Klubban. Weitz Teréz igyekezett meggyőzni a Közösségek Házának nagytermét zsúfolásig megtöltő nézőket arról, hogy miként lehet hatékonyabban használni az agyunkat, megjegyezni elfeledettnek hitt dolgokat. Az interaktív program  mondanivalója a visszajelzések alapján célba talált. 

Talán még a szervező Halasi Média és Kultúra Kft. sem gondolta azt, hogy mekkora lesz az érdeklődés Weitz Teréz Forrás-Új Tükör Klubban tartott előadása iránt. Az előzetesen bekészített hatvan szék pillanatok alatt kevésnek bizonyult, a pótszékek pótszéke is gazdára talált, nem volt üres hely a teremben. A memória fejlesztése, a gyorsabb és hatékonyabb tanulás korosztálytól, nemtől független, erről próbálta is Teréz meggyőzni a hallgatóságot. Több mint három évtizedes nyelvtanári, nyelvvizsga felkészítő és szinkrontolmács tapasztalata mellett a tudomány legújabb eredményeit is felhasználja ezeken a motivációs beszélgetéseken. 

Az előadás interaktív volt, több gyakorlattal is szemléltette Weitz Teréz a mondandójának lényegét. - Azt képzeljétek el, hogy a fejetekben egy csoda van. Az agy egy csodálatos szerkezet, amely mindenkinek a birtokában van. Nyolcvanhatmilliárd idegsejt van, megabájtban átszámolva 285 évig nézhetnél filmet alvás nélkül. A világ legcsodálatosabb számítógépe sem tud annyit, mint az emberi agy, ha jól használják. Azért nem készítettek még olyan robotot, mint amilyen az ember, mert az érzelmeket nem tudják még legyártani. A valódi, hosszútávú tanulás csak örömmel történhet meg- fogalmazott. Egy közös játék során számokat, testrészeket és egy bevásárlólistát kapcsolt össze, humoros formában.

Kitért arra, hogy hajlamos mindenki csak a bal agyféltekéjét használni. Azt mondta, ez olyan, mintha az ember kilencet lépne a bal lábával, közben a jobbal csak egyet. -  A baloldali agyféltekében nincsen érzelem, ír olvas, számol, elemez és csak az elemeket látja. Az iskolában már alig használjuk a jobb agyféltekénket, mert az képet alkot, látja a teret, ott a ritmus, a zene és ott az érzelem központja is. Ami még nagyon fontos, míg a bal agyfélteke csak az elemeket látja,a jobb viszont képes arra, hogy ezeket az elemeket összeépítse. Megmondja a gazdának, figyu, ezt arra tudjuk közösen használni, hogy...  Ha nincs meg ez az út, akkor nem történik meg a heuréka élmény-tette hozzá. Azt javasolta, hogy tanuljunk minden nap valami újat és legalább húsz percet sétáljunk, mert az jót tesz az elmének.