(►) Az Európa-napján mutatta be képviselőjelöltjeit a DK, az MSZP és a Jobbik szervezete
Közélet

(►) Az Európa-napján mutatta be képviselőjelöltjeit a DK, az MSZP és a Jobbik szervezete

Kiskunhalason a Végh-kúria udvarára hívta szimpatizánsait, segítőit az ellenzéki összefogás. A megjelenteket Nagy Szabolcs köszöntötte. A kampányfőnök elmondta, 20 éve vagyunk az Európai Unió tagjai, számára magától értetődőnek tűnik, hogy az EU-s tagságunknak mennyi pozitív hatása van, legyen szó Erasmus+ programról vagy a szabad kereskedelemről, de talán a legfontosabb hozadék az EU-nak nem más, mint a tartós béke.

Az Európa - napon a kampányfőnök ismertette azt a három vezérelvet, amelyeket képviselve a jelöltjeik Kiskunhalason kérik a szavazók bizalmát.

„Az első a transzparens és felelős városvezetés, tehát az adófizetők pénzének hatékonyabb felhasználása és a városi döntéshozatalban való nagyobb részvétel biztosítása. A második pont a városi infrastruktúra fejlesztése, így az utak, járdák és közlekedési hálózatok javítása és modernizálása. A harmadik pedig a szociális érzékenység és közösségi élet erősítése, ezért szükséges a szociális szolgáltatások bővítése, közösségi terek fejlesztése, valamint kulturális és sportesemények támogatása” - mondta Nagy Szabolcs.

A jelenlévőknek bemutatkoztak a Kiskunhalason induló önkormányzati képviselőjelöltjeik is. Az 1. számú választókerületben Martin Szilvia, a 2. számú választókerületben Rétfalvi Józsefné, a 3. számú választókerületben Dudás Imréné, a 4. számú választókerületben Várnai Iván, az 5. számú választókerületben Tóth János, a 6. számú választókerületben Harkai Péter, a 7. számú választókerületben Kolompár Sándor, a 8. számú választókerületben Magyar Noémi, a 9. számú választókerületben Woloszynszki-Biró Annamária, a 10. számú választókerületben Jakab Leila indul a DK-MSZP-Jobbik együttműködés színeiben.

Az eseményen részt vett Rónai Sándor a DK EP képviselője. A politikus szerint összefogással meggyengíthető az „Orbáni rendszer”.

„Azért hoztuk létre ezt a hármas szövetséget, a szociáldemokrata-zöld szövetséget az MSZP, DK, Párbeszéd részvételével, hogy kisebbségbe tudjuk szorítani az európai parlamenti választásokon Orbán Viktort és a Fideszt. Amennyiben ez sikerül, akkor másnaptól, tehát június 9-e után mi előrehozott választásokat fogunk követelni, mert azt gondoljuk, hogyha európai választásokon kisebbségbe szorul Orbán Viktor, akkor minden jogát elveszíti ahhoz, hogy tovább folytassa ezt a kormányzásnak nevezett ámokfutást.

Mi öt évvel ezelőtt is azt mondtuk, hogy egy erősebb, egységesebb Európára van szükség, ami abban nyilvánul meg, hogy Európa sokkal jobban vigyáz az állampolgáraira, ha úgy tetszik, egy még szociálisabb, még gondoskodóbb Európára van szükség, és Magyarországon is ez lenne a fő irány, egy sokkal szociálisabb, sokkal érzékenyebb kormányzásra van szükség. A jobboldali politikát fel kell, váltsa egy szociáldemokrata politika, ahol az emberek valóban számíthatnak az államra, valóban számíthatnak arra, hogy az állam, a kormány gondoskodik róluk.”

A politikus készséggel válaszolt a felmerülő kérdésekre, majd Szűcs Imre a Jobbik Bács-Kiskun vármegyei alelnöke ismertette álláspontját a választással kapcsolatban.

Véleménye szerint az Európai Parlamentben hosszú gondolkodás után, de azért rájöttek, hogy pártunk és népünk kormánya nem úgy gazdálkodik az európai uniós pénzekkel, ahogy kellene. Ezért is vannak befagyasztva a források.


 „Kitaláltak egy fantasztikusan jó ötletet, hogy nem a kormányra bízzák ezeket a pénzeket, vagy ezeknek a pénzeknek egy jelentős részét, hanem odaadják az önkormányzatoknak. Itt jön a nagyon fontos kérdés, mert abban az esetben, hogyha kormánypárti, tehát Fidesz KDNP-s képviselők vannak többségben egy városi testületben, akkor ugyanúgy Mészáros Lőrinc fog gazdagodni ebből a pénzből, ahogy eddig is, meg az összes többi fideszes oligarcha. Ellenben, hogyha ellenzéki képviselők, akár az összefogás képviselői, DK-s, Jobbikos és az összes többi ellenzéki képviselő kerül többségbe, onnantól kezdve a város már kénytelen lesz arra költeni a pénzt, amire az Unió küldi. Ezért rendkívül fontos, hogy a városi szavazópolgárok mindenképpen ellenzéki képviselőkre szavazzanak. Ránk akasztottak egy nagyon kellemetlen és igazságtalan teóriát, rágalmat, miszerint mi rasszisták lennénk. Nagyon fontos, mi embereket soha nem ítélünk meg sem vallásuk, sem bőrszínük, sem nemzeti hovatartozásuk szerint, a munkájuk szerint. Kiskunhalason nagyon sok cigány ember engem jól ismer. Mondhatom azt, hogy sok kiskunhalasi cigány ember dolgozik azoknál a cégeknél, ahol én vagy vezető vagyok, vagy kapcsolatom van ezekkel a cégekkel, és pontosan tudják, hogy mi hogy viselkedünk. Azért jönnek hozzám dolgozni, mert a tisztességes munkájukat megbecsülöm. Amennyiben a városban jobbikos képviselő, de bármely ellenzéki képviselő döntésjoghoz jut, ugyanazt az elvet fogják képviselni, tehát mindenki a tisztességes munkáért járó pénzt megkapja, és nem kell éhbérért dolgoznia „- mondta a Jobbik megyei alelnöke.

Az eseményen készült videofelvételeket a Halas Televízió hétfőn, 19.00 - kor kezdődő Hírnaplójában láthatják.