Az év mentes séfje
Állt a kihívások elé. Háziasszonyként eddig is rendszeresen sütött-főzött, az utóbbi időben azonban új területeken is kipróbálta magát Sasinszki Szilvia. A Csak a Mentes Év Séfje versenyt 2023-ban már ötödik alkalommal rendezték meg. Az idei rendezvényen első alkalommal már profi és amatőr versenyzőket is értékeltek, az utóbbi kategóriának kiskunhalasi győztese lett Sasinszki Szilvia személyében.
- A Csak a Mentes Év Séfje verseny 2023 résztvevője voltál. A programot a budaörsi Gasztroakadémia szervezte. Mi várt rád a megméretésen?
- A Csak a Mentes honlapján online Űrlap kitöltésével lehetett jelentkezni. A jelentkezők főzési időpontja előre beosztásra került, a konyhai pultok használata érdekében. Amatőr kategóriában 30 jelentkező vett részt az elődöntőben, ahol 3 adag főételt kellett készíteni a zsűri részére.
- Mennyire kaptak szabadkezet az indulók?
- A versenyzők az általuk kigondolt ételeket készíthették el, viszont a szervezők által meghatározott mentes alapanyagok felhasználásával. Az általam készített főétel karfiolsteak lyoni hagymával, sütőben sült édesburgonyával, vegán sajtszósszal és almás céklasalátával. A batátát vegán tejföl öntettel és gránátalmával kínáltam. A főétel elkészítésére 60 percünk volt tálalással együtt. Nyolcan jutottunk tovább a döntőbe.
- Mi várt rád ott?
- Az elődöntőhöz hasonlóan a döntőben is a korábban meghatározott alapanyagok felhasználásával lehetett dolgozni. Annyi különbséggel, hogy három adag helyett négy adag főételt és desszertet kellett készíteni, mindezt 2 óra alatt.
- Mit alkottál?
- Padlizsán schnitzelt (rántott hús helyett) készítettem fehérrépapürével, herby „kuszkusz" tekerccsel – karfiolból készült petrezselyemmel és mentával -, illetve sült céklával, pirított dióval és tahini öntettel. A desszert pedig nyers vegán Fekete-erdő torta volt.
- Mivel jár a Csak a Mentes Év Séfje verseny 2023 első helyezése számodra?
- Egy évig viselem ezt a címet az amatőr kategóriában. Ajándékokat kaptam, vásárlási utalványt, valamint egy hollókői üdülési lehetőséget. Rádiós, tévés felkéréseknek teszek eleget, országjáró turnén veszek részt igény szerint. Jövőbeni célom az, hogy a mentes (gluténmentes, cukormentes, vegán) étkezést az emberekkel megismertessem, megszerettessem.
A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap március 8-i számában olvashatják.
Fotók: Csak a Mentes, Facebook