Az “Újjászületés…”
Közélet

Az “Újjászületés…”

Egészségügyi fotóművészeti kiállítás nyílt a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház az SZTE Oktatókórházának rendelőintézeti emeletén. Szögi Ágnes fotóriporter az egészségügyi intézmény felkérésére közel ezer fotóból álló anyagot készített a kórházi élet mindennapjairól.

Nagy tablókon közel száz kép fogadja egy hónapon át a látogatókat a Rendelőintézet emeletén. Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató a kiállítás megnyitóján elmondta, mindezzel a fotóválogatással az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájára, szeretnék felhívni a figyelmet. Tudatos választás volt a triqueta, amely jelképezi a föld, víz és levegő kapcsolatának hasonlatosságára a test, szellem és lélek gyógyítását.

A kiállítás nem csak az ide látogató betegek számára, az egész város nagyközönsége számára nyitva áll, a főigazgató bízik benne, hogy egy igazán bensőséges bepillantást kaphatnak az érdeklődők az egyébként zárt ajtók mögött zajló gyógyító munkába.

A kiállítást Kollarics Gábor művészettörténész az alábbi gondolatokkal ajánlotta a nagyközönség figyelmébe.

A fekete-fehér tónussal a formákat, a cselekvéseket, a helyzeteket emeli ki, kiszűrve a színek természetes „zaját” a hétköznapi történésekből. Képileg így érzékíti meg, teszi láthatóvá az ember és ember közötti interakciókat Szögi Ágnes. A kiállítás képi üzenete ilyen módon ráerősít a szöveges hitvallásnak azokra az elemeire, amelyek a kórházi munka szereplehetőségeit veszik sorra.

A kórház iránt pozitív érzéseket kelt a kiállítás. Ezt a hatást nem reklámarcokkal érheti el, hanem azzal, hogy felmutatja, vagyis komolyan veszi mindennap végzett tevékenységüket, a dolgozókban megerősíti a szolgálatuk iránti elkötelezettséget és felelősségtudatot.  A betegek számára pedig bizalomébresztően és a szorongásokat oldón nyílik meg a képsorok segítségével a kórház világa.

A Szögi Ágnessel készült riport a Halas Televízió csütörtökön 19.00-kor kezdődő Kultúrkép című műsorában lesz látható