Bensőséges, családias szalagavató volt a Tekóban (galéria)
Közélet

Bensőséges, családias szalagavató volt a Tekóban (galéria)

Különleges szalagavató bált rendezett a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum. Már a helyszín is rendkívüli volt, ugyanis nem a Dékáni-sportcsarnok adott helyet a végzősök kiemelten fontos eseményének, hanem az intézmény saját tornatermét öltöztette ünnepi díszbe. A kisebb tér, a tizenkettedikesek tánca, a keringő, a hozzátartozók közelsége még családiasabbá, bensőségesebbé tette a szalagavatót. 

Nem a megszokott kulisszák között zajlott a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum szalagavató bálja. A szakképzésben bekövetkezett változások okán idén a 12.d osztály élhette át az ilyen alkalmak semmivel sem összehasonlítható bizsergését, emelkedettségét. Az intézmény tornacsarnoka ünnepi díszbe öltözött, a sorok között, szinte érezhető közelségben ott voltak a végzősök szülei, hozzátartozói. A hagyományoknak megfelelően osztályfőnökük, Sós Erika vezetésével vonultak be az ünnepség helyszínére a tizenkettedikesek. Őket az alsóbb évfolyam nevében Weinhardt Liza köszöntötte, majd Csikós Boglárka köszönt el az ünnepeltek szavait tolmácsolva.

Szalai Patrik zongorajátéka után Téglás László lépett a mikrofon mögé. Az igazgató beszédében utalt az alkalom különlegességére. - Nem szokványos szalagavató ez. Nem szokványos a helyszín, hiszen nem költöztünk ki a városi sportcsarnok ezerfős lelátóira, de nem is volt szükség a 120 székre, hogy helyet tudjatok foglalni. Ebben a tanévben a szakképzés változásainak következményeként olyan ünnepségünk lehet, ami egyedi, különleges, ebben a formájában nem megismételhető. A gigantikus, kicsit a személyes varázsát, az emberi közelségét elvesztő hagyományos szalagavató helyett egy bensőséges, családias, sok-sok szeretettel átitatott ünnep lehet ez az este az alma máter védelmező falai között. Kedves 12.d-s gimnazista diákjaink, az idén ti vagytok a végzősök, ma este minden rólatok szól. Egy pillanatig sem volt kérdés számunkra az, hogy e furcsa helyzetben is életben tartjuk, visszük tovább e hagyományt, hiszen a középiskolás éveitek legpompázatosabb eseménye ez a mai- mondta az intézmény vezetője. 

A beszédet követően a diákok köszönték meg osztályfőnökük, a tanári kar áldozatos munkát. A folytatásban pedig valamennyiük mellkasára feltűzték a felnőtté válás egyik szimbólumát, a szalagot. Ezután a végzősök elhagyták a termet, hogy átöltözzenek az osztálytáncra. Addig a művészetekben kiemelkedő tekós diákok, Gangl János, valamint Pálinkás Teofil szórakoztatta a közönséget. Nagy várakozás előzte meg a tizenkettedikesek táncát, amelyben időutazásra hívták a jelenlévőket. A felkonferálásból az is kiderült, hogy a végzősök ajándéknak szánták ezt a produkciót. A siker, a taps nem maradt el. 

A bál utolsó harmadában a Kiskun Táncegyüttes fergeteges koreográfiája mellett páros Lakatos Viktória és Oláh Regő,  valamint Patai Maja és Tóth Marcell, a Studio 2000 TSE képviseletében léptek parkettre. Gangl János és Pálinkás Teofil négykezes zongorajátékát követően jöhetett az est fénypontja, a keringő. A rendezvény zárásaként a végzősök szüleiket kérték fel egy táncra.

Fotók: Halász Ákos, Vidner Nóra