Búcsú (galériával)
Közélet

Búcsú (galériával)

Kiskunhalas nevezetességeit tekintette meg július 1-jén a Lengyelországból érkezett hivatalos delegáció. A Csipkeházban Szécsiné Rédei Éva, a Thorma János Múzeumban pedig Szakál Aurél igazgató tartott tárlatvezetést a vendégeknek. Ezek voltak a Nowy Saczból – Újszandecből - érkezett delegáció záró programjai városunkban. Jerzy Snopek nagykövet azt mondta, fantasztikus élményekben volt részük.

Vasárnap délután érkezett a Csipkeházba a lengyel csoport. Tárlatvezetéssel és csipkevarró bemutatóval várták őket.

- Voltam már Kiskunhalason és minden egyes alkalommal látok valami újat. Nagy szívélyességgel fogadnak minket, akárhányszor jövünk. A csipkemúzeum gyönyörű szép. Mindig nagy élmény itt lenni – fogalmazott Janusz Kwiatkowski, a képviselő-testület elnöke, aki a hivatalos delegációt vezette.

- Úgy gondolom, hogy tetszett nekik nagyon a halasi csipke. Annál is inkább, mert három évvel ezelőtt Lengyelországból jöttek díszvendégeink a nemzetközi találkozónkra. Megemlítettem, hogy a csipkefalunkat is lengyel művésznő készítette – tudtuk meg Szécsiné Rédei Évától.

A Csipkeházból a Thorma János Múzeumba vezetett a delegáció útja. Az újszandeci bazilika kórusa meglepetéssel is készült a vendéglátóknak.

- A fő látnivalókat, a Thorma Galériát és a Bay Gyűjteményt mutattuk meg nekik. Megnéztük a Thorma nagyképeket a díszteremben, majd egy-két kései Thorma-alkotást a színes impresszionista művek közül. A Bay Gyűjteményről általános képet igyekeztem adni, és kiválasztott képeknél kicsit megálltunk séta közben – mondta Szakál Aurél igazgató.

- Fantasztikus élményekben volt részünk. Tudom, milyen Magyarország, a magyar nép, milyen barátságos a magyar vidék. A fogadtatásunk mégis felülmúlta a várakozásomat. Nagyon jól éreztem magam – mondta Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

A múzeum és a város ajándékokkal kedveskedett a lengyel küldöttségnek. A vendégek szintén készültek meglepetéssel.

- Az ajándéktáskákba olyan tárgyakat tettünk, amelyek jellemzőek a városra. Közöttük vannak helyi kézművesek termékei, borok, Kiskunhalas logóval ellátott termékek, könyvek – tájékoztatott Fülöp Róbert. – Azt gondolom, hogy ez a találkozó rendkívül jól sikerült. Ezúton is köszönet mindenkinek, aki részt vett a szervezésében – tette hozzá a polgármester, aki nagyon szívet melengetőnek érezte a Kossuth-nótát a lengyelek előadásában.