
Burgonya Fesztivál a Sóstó Csárdában
A burgonyáé volt a főszerep két napig Kiskunhalason. Szakmai konferenciát és fajtabemutatót tartottak a Sóstócsárdában, szombaton paprikás krumpli főzőverseny várta az érdeklődőket.
A halasi burgonya napokon, ha nem is az Európában fellelhető kétezer fajta mindegyikét, de nagyon sok fajta krumplit mutattak be a hazai és külföldi fajtákból, de már a rég elfeledett fajtákból is bemutattak néhányat. Volt lila krumpli is a halason jellegzetes csicsóka és Gülbaba mellett. A burgonya napokat a halasi Bács Gazda-Coop szervezte. A burgonya a nép élelmezési cikkek közül a világon a harmadik, épp ezért fontos nagy hangsúlyt fektetni rá. Az esemény fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt, azt remélik, hogy hagyomány lesz a halasi burgonya napokból.
Bányai Gábor, a megyei közgyűlés leköszönt elnöke, a halasi térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy Bács-Kiskun megye a 70-80-as években a hazai burgonyatermesztés fő fellegvára volt. A politikus szerint fontos volna vissza állítani a régi burgonya termesztési hagyományokat, hogy ne szoruljon burgonya importra az ország. Gyovai István, Kiskunhalas leköszönő polgármestere beszédében fontosnak nevezte a hasonló szakmai konferenciákat, amelyek segítik a térség termelőit, vállalkozóit a hazai és nemzetközi piacokon való eligazodásban.
Czerván György államtitkár az agrárpolitika új támogatási rendszeréről tartott tájékoztatót. Az elkövetkezendő hét évben több pénz lesz az európai közös agrárpolitikán belül, hazánk 1,9 milliárd euróval, cirka 600 milliárd forinttal fog több támogatást kapni, mint az előző hét esztendőben, viszont a támogatási rendszer bonyolultabb lesz a korábbiaknál, amely teljesen új elemeket is fog tartalmazni a korábbiakhoz később.
Victor Micula, Románia magyarországi nagykövete a két ország közti szorosabb agrár-együttműködést hangsúlyozta a rendezvényen. Fontosnak nevezte, hogy a két ország mezőgazdasági termékei megtalálhatók legyenek mindkét ország állampolgárainak asztalán.
Szombaton a szakmai kérdések helyett a gasztronómiáé volt a főszerep a Burgonya Fesztivál paprikás krumpli főzőversenyen, ahol tucatnyi főzőcsapat mérte össze tudását. De keresték a legnagyobb burgonya gumót is. A programokat zenés folklór műsor színesítette és meg lehetett kóstolni a Sóstó Csárda burgonyát, ételeit is.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos
{phocagallery view=category|categoryid=1420|limitstart=0|limitcount=0}